Jak se vyrovnat s obchodní válkou?

Přinášíme aktuální komentář týmu Saxo Bank k současné ekonomické situaci.

Ilustrační fotografie
reklama
  • Americké akcie můžou růst, naopak akcie z ostatních regionů klesat,
  • Komoditní trhy jsou ohrožené,
  • Výnosy amerických vládních dluhopisů budou růst.

Jak obchodovat na finančních trzích ovlivněných obchodní válku? Podle akciového analytika Saxo Bank Petra Garnryho je sestavení koše investičních aktiv relativně jednoduché, ale protože o obchodní nadvládu soupeří dvě největší světové ekonomiky, riziko překvapení zůstává velmi vysoké.

"Čínské akcie klesají na své nové minima a to i ve srovnání s ostatními asijskými trhy," říká Peter Garnry. Dodává, že téma obchodní války bude finanční trhy jako hlavní riziko ovlivňovat i v nejbližším čase.

"Moje investiční portfolio proto vypadá následovně: nákup amerických akcií (očekávání růstu), naopak akcie pěti zemí s nejvyšším obchodním deficitem s USA, tedy Číny, Mexika, Japonska, Německa a Kanady - spekulace na pokles. Jejich zastoupení v portfoliu je vážené podle podílu velikosti těchto zemí, či jejich deficitu."

V oblasti cizích měn došlo v pátek k oznámení čínské centrální banky o zvýšení minimálních rezerv pro čínské banky. Šéf oddělení forexu v Saxo Bank, John Hardy, konstatuje, že tato zpráva sice vyvolala posílení čínského juanu vůči dolaru (USDCNY) směrem k úrovni sedm, ale na globální rizikový apetit vliv neměla. "Kromě toho vidíme oslabující euro, tak vůči dolaru, japonskému jenu a švýcarskému franku. Britská libra navíc čelí riziku brexitu bez dohody," dodává John Hardy.

Obchodní válka ovlivňuje i trh s ropou a mědí. Obě komodity čelí hrozbě poklesu poptávky kvůli zpomalení ekonomického růstu, ale na druhé straně i riziku na straně nabídky, a tedy problémům s dodávkami obou komodit na trh. Konstatuje to komoditní stratég Saxo Bank Ole Hansen.

Dluhopisová analytička Saxo Bank Althea Spinozzi upozorňuje na prohlášení šéfa JPMorgan Chase, Jamieho Dimona, který očekává, že výnosy amerických desetiletých pokladničních poukázek by kvůli obchodní válce mohli stoupnout až na čtyři procenta, a v dlouhodobém hledisku dokonce na více než pět procent. Althea Spinozzi to sice pokládá za málo pravděpodobné, přesto budou výnosy dluhopisů kvůli rétorice obchodní války a kvůli inflaci růst.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky