Česku se nedaří prodat bitevníky L-159, uložení už stálo čtvrt miliardy

Praha - Více než třicet nepoužívaných letadel L-159 Alca se ministerstvu obrany nedaří prodat, jejich uložení tak stát stálo již více než 250 milionů korun. Hodnota letounů přitom neustále klesá a prodejní cena jednoho se pohybuje kolem 30 milionů korun, napsal v úterý server lidovky.cz.

reklama

V současné době o nákupu 22 českých letounů uvažuje Irák, uvedl po pondělní schůzce delegací Irácké a České republiky irácký ministr obrany Sadoon Al-Dulaimi, který jednal se svým českým protějškem Alexandrem Vondrou (ODS).
 
Ministerstvo obrany ale muselo vyřešit, kam letouny uloží. Nejdříve se o ně starali vojáci v Čáslavi, v roce 2006 přelétly do Aera Vodochody.
 
Za první dva roky uložení v Aeru Vodochody zaplatilo ministerstvo 148 milionů korun. Firma si účtovala peníze za to, že letouny musela udržovat v provozuschopném stavu.
 
V roce 2009 si zase naúčtovala 79 milionů korun za speciální metodu konzervace v ochranné atmosféře, píší lidovky.cz. V loňském roce pak ministerstvo poslalo do firmy dalších 25,2 milionu korun, které mají pokrýt náklady na uložení strojů do letošního 30. listopadu.

"Údržba letounů má jediný smysl, a to zachovat možnost jejich prodeje. Největší část finančních nákladů tvoří náklady spojené s technologií uskladnění, kterou realizuje jiná společnost. Další položkou jsou energie. Celkový zisk Aera se tak blíží k nule," řekla serveru Tereza Kryšpínová ze společnosti Aero Vodochody.
 
Hodnota letadel neustále klesá. Podle informací lidovek.cz se nyní pohybuje kolem třiceti milionů korun.

Zakázku za 52 miliard korun na 72 letadel podepsalo ministerstvo obrany v roce 1997. Armáda nakonec usoudila, že letadel potřebuje 24 a zbytek se od té doby snaží prodat. Pěti letouny pak částečně zaplatila za nákup čtyř transportních strojů CASA. Hodnota jednoho letounu Alca tehdy byla půl miliardy korun.

Témata: letadla l-159

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky