Je pád Facebooku předzvěstí konce zlatého období technologií?

Firemní výsledková sezóna je v plném proudu a již více než polovina společností z akciového indexu S & P 500 zveřejnila své kvartální výsledky. Informace přináší Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank.

facebook
reklama

Podle očekávání jsou čísla silná. Výnosy na akcii meziročně vzrostly o 24 procent a tržby stouply o deset procent. Avšak navzdory příznivému větru vanoucímu z firemních výsledků, narostly americké akcie za poslední dva týdny pouze o 0,6 procenta. Investoři totiž již předpokládali, že výnosy budou výborné, a proto svou pozornost zaměřili spíše na budoucí směřování firem, jakož i celé ekonomiky.

Celkový výhled se v důsledku rostoucích obav z obchodní války výrazně změnil. Index očekávání ZEW klesl na nejnižší úroveň od roku 2012. Ekonomika jednoznačně vykazuje známky únavy. Dokazuje to i zpomalení růstu eurozóny, který je měřený indikátorem Eurocoin. V současnosti se nachází na poloviční úrovni ve srovnání s počátkem roku. Americká ekonomika je tak stále silnější než ostatní regiony. Avšak Čína je na tom špatně. Zažívá výrazné zpomalení hospodářství. Pro Čínu bude následujících šest až dvanáct měsíců zcela zásadní.

Při pohledu na všechny tyto faktory je docela překvapivé, že globální akciové trhy se stále nacházejí na nejvyšších úrovních od února tohoto roku a zůstávají klidné. Klíčový bude vývoj technologického sektoru. Dostáváme se k jádru dnešního tématu, a to k otázce:

Je pád Facebooku signálem pádu technologického sektoru?

Investoři používají pro akcie firem Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google jeden ustálený pojem FAANG. Tato zkratka označuje společnosti, které mají všemocnou sílu, přinášejí nadprůměrné výsledky, neustále rostou, dosahují nadprůměrnou ziskovost a konzistentní výnosy. To se však ve 2. čtvrtletí po šokujícím pádu Facebooku změnilo. Firma oznámila masivní výdaje na obnovu infrastruktury a vyšší bezpečnost, což se podepsalo pod nižší než očekávané provozní marže.

Nejistá budoucnost

Hodnota akcií Facebooku v reakci na to klesla o 19 procent, aby se později stabilizovala na úrovni ze začátku května. Zatímco mnozí věří, že ještě stále vysoké ocenění je vzhledem k monopolnímu postavení společnosti v odvětví online reklamy spravedlivé. Největším rizikem do budoucna je klesající trajektorie marží společnosti. Ty nedokážou vykompenzovat ani rostoucí příjmy z jejich aplikací WhatsApp, Instagram a Messenger.

Pod palbou investorů byly během výsledkové sezóny i akcie společnosti Twitter a Netflix. Obě totiž nedosáhly očekávaného růstu. Výsledkem toho vznikla nová zkratka: MAGA (Microsoft, Apple, Google a Amazon). Nová zkratka označuje technologické giganty, kteří nabízejí o něco stabilnější výhled než Facebook, protože mají propracovanější infrastrukturu.

Čísla skupiny MAGA nepřekračují výnosy FAANG, ale klíčovou informací není její výkon, protože ten je v krátkodobém výhledu variabilní. Jde o potenciál. Výsledky Facebooku za druhé čtvrtletí jsou pro investory budíčkem, který signalizuje, že rostoucí regulace a sociální média mohou aktuálně dosahovat svého vrcholu, nebo se tak přinejmenším může stát v blízké budoucnosti.

Otazníky nad osobními údaji

Nejznámější a největší sociální síť Facebook je nyní terčem přetrvávajícího náporu regulačních orgánů. Na rozcestí se však nachází i Google. Všem společnostem, které svou hodnotu odvozují zejména od osobních údajů svých uživatelů, hrozí, že budou v současném prostředí vystaveny tlaku.

Firmy jako Microsoft, Apple, Amazon, Netflix a Spotify sice také používají údaje uživatelů, ale ty nejsou jejich hlavním produktem. Tyto společnosti odvozují svůj příjem z prodeje reálných služeb/produktů, bez reklamy. Naproti tomu Facebook, Google / Alphabet a Twitter jsou synonymem pro "bezplatné služby", či jinými slovy, zobrazování online reklam výměnou za data uživatelů. Tyto společnosti se aktuálně nacházejí v nemilosti regulátorů, a možná i celé společnosti. Lidé totiž objevují, jakou cenu mají jejich osobní údaje, a jak je důležité si je chránit.

Technologický sektor je stále atraktivní. Může i nadále přispívat k celkovému růstu akciového trhu, protože je stále nejlepším místem pro budoucí růst a jeho ocenění je nadále přiměřené. Odvětví je také nejméně citlivé na hrozbu růstu úrokových sazeb, protože má velmi nízkou míru dluhu, měřenou vůči mzdám a aktivům.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky