Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letní brigádníci si mohou vybírat. Navíc letos dostanou rekordně vysoké mzdy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Není to jen průměrná mzda, která v Česku roste rekordním tempem. Z rekordních hodinových mezd se těší také letní brigádníci. Vydělat si mohou až 150 korun za hodinu. I přesto zůstává celá řada letních brigád neobsazená.

Vzhledem k rekordně nízké nezaměstnanosti řada firem poptávající letní brigádníky přistoupila k navýšení mezd. „Zatímco v loňském roce se hodinová mzda nejčastěji pohybovala mezi 90 až 130 korunami za hodinu, v současné době je to až o 20 korun více,“ vysvětluje Vít Krčmář, jednatel agentury Promoteri.eu, dodávající na trh prověřené lidské zdroje. To je zhruba 15% meziroční nárůst. Letní brigádníci si tak za hodinu práce mohou vydělat i 150 korun, a to stále není maximum, co mohou za odvedenou práci získat.

Obecně stále přetrvá vysoká sazba v administrativě a zákaznických službách, jako jsou servisní nebo call centra. Naopak nejnižší panuje v zemědělství. O moc lépe na tom není ani výpomoc v prodejnách, kde chybí nejen brigádníci, ale také velké množství prodavačů a prodavaček a vlivem dovolených u kmenových zaměstnanců dochází k prohlubování krize s nedostatkem lidí. V obou segmentech je navíc nutné počítat s větší fyzickou náročností a také práci na směny a hodinová mzda činí maximálně 115 korun. Není proto překvapením, že generaci Z, která je z pohledu firem poptávající brigády tou nejzajímavější, nechávají tyto nabídky chladné a spíše si vybírají z nabídek, kde získají nějaký zážitek a mohou pracovat s lidmi. Dost často to bývají pozice hostesek a promotérů. Tento typ práce patří k těm nejoblíbenějším. Právě zde totiž mohou uplatnit své zkušenosti s moderními technologiemi, jazyky a zároveň se nesetkají s fyzicky náročnou prací. „Evidujeme i nabídky za 200 korun na hodinu, kdy je velká sháňka po lidech s reprezentativním vzhledem a jazykovými znalostmi. Výhodou je, že brigádníci na těchto pozicích mohou pracovat jen tehdy, kdy mají chuť, a navíc si ji najdou a mohou o ni přihlásit do několika desítek minut,“ dodává Vít Krčmář.

Výše výdělku se liší region od regionu. Jiné jsou tak například v příhraničních oblastech či oblastech výrobních a logistických firem. Nejvyšší hodinové mzdy přetrvávají v Praze a Plzni. Bohužel současným trendem a velkým nešvarem je brát na pozice nekvalifikované lidi. Často jsou to důchodci, matky na rodičovské dovolené či nezletilí. U osmnáctiletých jsou zaměstnavatelé dokonce ochotni akceptovat restrikce v podobě možnosti pracovat denně maximálně 6 hodin a týdně nesmí odpracovat více jak 30 hodin. Zakázáno je navíc pracovat v noci a nesmí vykonávat přesčasy. Ve většině případů tak jde o pomoc na koupalištích, u zmrzlinových stánků či při doplňování zboží. Za tuto práci dostanou kolem 80 korun na hodinu.

Témata:  Brigády

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.