Z ArcelorMittalu Ostrava odejde s pohádkovým odstupným asi 630 lidí

S odstupným ve výši 11 až 24 platů se rozhodlo odejít z hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava a dalších dvou dceřiných společností více než 700 lidí. Společnost bude moci vyhovět jen 630 žádostem, řekla v pondělí agentuře Mediafax mluvčí společnosti Věra Breiová.

reklama

„Během prosince a ledna jsme přijali více než 700 žádostí, vyhovět budeme moci jen 630 z nich,“ řekla mluvčí. Podle ní to odpovídá zhruba předpokladům, které firma měla.
 
Firma bude při posuzování žádostí hodnotit zejména pozici pracovníka. „Je nutné, aby byl zachovaný objem výroby a bezpečnost práce. Provedeme interní přesuny pracovníků a pokud za někoho nebude náhrada, nebudeme moci jeho žádosti vyhovět,“ upřesnila Breiová.
 
Výše odstupného se bude vypočítávat podle odpracovaných let. „Nejlépe tak na tom budou lidé, kteří ve firmě pracovali více jak 25 let,“ doplnila mluvčí.
 
Podle šéfa odborové organizace firmy Vítězslava Praka se prodloužil schvalovací procesu až do 15. února a zaměstnanci tak budou odcházet do konce března.

V areálu Technické univerzity je zřízené Centrum pomoci, které poskytuje informace odcházejícím zaměstnancům. „Dozví se tam, jak postupovat, jak vyplnit potřebné dokumenty, ale i to, jaký budou mít důchod nebo jak postupovat při předčasném důchodě,“ vysvětlila mluvčí. Centrum také nabízí volná místa v jiných firmách. „Firmy nám samy zasílají své nabídky, již nyní máme formace z padesáti podniků,“ řekla Breiová.
 
Personální ředitel společnosti Jan Rafaj při oznámení chystaného propuštění uvedl, že společnost tak reaguje na krizi v hutnictví a potřebuje zvýšit efektivitu výroby. Firma se tak rozhodla kvůli situaci na trhu, kterou ovlivňuje další vlna ekonomické krize. Ta už se podle Rafaje projevila propadem hutního průmyslu ve druhém pololetí letošního roku.
 
Aby ostravská firma mohla konkurovat dalším světovým hutním výrobcům, musí zvýšit efektivitu práce na jejich úroveň. "Hutní produkci tedy snižovat nebude, s nižším počtem zaměstnanců musíme změnami ve výrobě a v její organizaci zvednout produktivitu práce," upozornil koncem loňského roku Rafaj.

Od privatizace hutě v roce 2003 už proběhly čtyři vlny dobrovolných odchodů zaměstnanců ostravské hutní firmy s nadstandardními odstupnými. Během nich opustilo továrnu už 4375 pracovníků.

Témata: zaměstnanci | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky