Tvrdá rána Evropě: Jak dopadne kladivo brexitu na obyčejné občany?

Britští rybáři patří mezi nejzapřísáhlejší příznivce brexitu. Důvodem jejich počínání jsou kvóty a regulace EU, pokud jde o rybolov. Nicméně jakmile dojde na lámání chleba, začínají váhat. Přestože se jim odchod z EU zamlouvá, tvrdého brexitu se bojí. V případě, že jim bude odepřen přístup na volný trh, jejich byznys může být poškozen. Informoval o tom server Politico.eu.

Ilustrační fotografie
reklama

Ještě dříve si každý, kdo alespoň trochu znal poměry ve Velké Británii, pod tradičním zastáncem brexitu představoval rybáře rozhazujícího sítě do vod Temže, za nímž chodí agitovat Nigel Farage slibující lepší zítřky mimo EU. Nelze se tomu ani divit. Lidé živící se rybolovem odjakživa nenáviděli likvidaci svého byznysu Bruselem nařízenými kvótami.

Nyní je všechno jinak. Rybáři se najednou začínají obávat, že by je tvrdý brexit mohl poškodit daleko více, než dosavadní kvóty. Toto téma se proto zřejmě stane klíčovým během vyjednávání mezi Bruselem a Londýnem. Přestože se zde jeví šance jednou provždy skoncovat s nenáviděnou společnou rybářskou politikou, vypovězení rybářských kvót a odchod z volného trhu může britský rybolov v přímém důsledku zničit.

Podle odhadů se vyveze z Velké Británie každý rok 750 tisíc tun ryb, které by mohly být distribuovány britské flotile. Na druhou stranu se Britové příliš spoléhají na jednotný trh EU, na němž například v roce 2016 prodali mořské plody za 1,17 miliardy liber. Z tohoto důvodu je třeba, aby rybáři jednali s rozmyslem, protože nikdy nemohou mít jistotu, že se jim po brexitu podaří takhle snadno prodat svůj úlovek.

Krevety musí dorazit živé

Dohady o rybářství nejvíc rezonují na západním pobřeží Skotska, které je proslulé komunitami živícími se převážně rybolovem. Například Lewis MacMillian žijící v této oblasti řekl, že nikdy necítil takovou potřebu vydat se do Londýna, kde bude muset udělat rozhodnutí, které ovlivní jeho další budoucnost.

Dnes 21letý MacMillian vyrostl v blízkosti ostrova Bute, kde začal s rybařením už ve věku 13 let. Loví převážně krevety a měkkýše, které pak následně prodává do Evropy, zejména do Francie a do Španělska. MacMillian vysvětluje, že je třeba sjednat slušnou kupní cenu, a pak následně veškerý úlovek doručit na místo včas, což bude v případě obnovení hraničních kontrol komplikované.

"Nedokážu si představit, že by se znovu obnovily hraniční kontroly, a že budou naše nákladní automobily muset stát v dlouhých frontách. Krevety totiž musí dorazit do Evropy živé," vysvětluje MacMillian.

Skotsko je zlatým dolem Velké Británie, pokud jde o rybolov. Například v roce 2016 činil skotský úlovek 65 % celé země - 453 tisíc tun ryb a mořských plodů v hodnotě 557 milionů liber.

Témata: Brexit | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky