Jsem nevinný, tvrdí zakladatel serveru Megaupload

Kim Dotcom, zakladatel webového serveru na sdílení souborů Megaupload.com, v pondělí stanul před novozélandským soudem. Prohlásil, že je nevinný, a žádal o propuštění na kauci, informuje agentura Reuters.

660
reklama

Kim Dotcom, vlastním jménem Kim Schmitz, je obviněný z internetového pirátství a praní špinavých peněz. Prostřednictvím svého právníka soudu řekl, že je nevinný a nemá v plánu utéct, chce proto být vyšetřován na svobodě.
 
Soudce se naopak domnívá, že obžalovaný disponuje dostatečnými finančními prostředky a několika falešnými identitami, které by mu umožnily útěk.
 
Osmatřicetiletý programátor německého původu byl zatčen v pátek ve svém novozélandském sídle. Spolu s ním policisté zadrželi také Němce Finna Batatu a Mathiase Ortmanna a Nizozemce Brama van der Kolka, kteří čelí stejným obviněním.
 
Tentýž den americké úřady uzavřely portál Megaupload.com, který podle nich sdílením hudby, filmů a dalších dat porušoval autorské zákony. Obhajoba argumentuje tím, že stránky sloužily jako pouhé úložiště dat, provozovatelé proto nejsou zodpovědní za jejich obsah.
 
V pondělí agentura Reuters oznámila, že další dva hledaní muži už jsou rovněž ve vazbě - německá policie zatkla Svena Echternacha, Nizozemci chytili Estonce Andruse Nomma. Ze sedmi podezřelých v kauze Megaupload je tak v tuto chvíli na svobodě jen Slovák Július Benčko.
 
Američané tvrdí, že Megaupload.com během několika let vydělal nelegálním sdílením 175 milionů dolarů (3,44 miliardy korun) a žádají vydání Dotcoma.

Případ probíhá na pozadí chystaného amerického zákona, který má přísněji potírat internetové pirátství a bránit zájmy nahrávacích a filmových společností a institucí chránících autorská práva.

Proti legislativním úpravám známým pod zkratkami SOPA (Zákon proti internetovému pirátství) a PIPA (Zákon na ochranu intelektuálního vlastnictví) se na internetu zdvihla vlna odporu. Význačné světové servery vyjádřily obavy, že zákony omezí svobodu a nezávislost internetu.
 
Pod nátlakem veřejnosti pak americký Senát hlasování odložil na neurčito.
 
Média referují o Dotcomově neuvěřitelném majetku a zhýralém životním stylu. Podle FBI měl internetový magnát v roce 2010 na svém projektu vydělávat více než dva miliony korun denně.

Témata: internet

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky