Rekordní ceny nafty a benzinu drtí motoristy, snižovat daň ale ministr nechce

Podle ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) je snížení spotřební daně u pohonných hmot v tuto chvíli mrtvý nápad. Ministr to v neděli uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

660
reklama

"Přicházelo by to v úvahu, pokud by v případě snížení spotřební daně došlo ke zvýšení výtěžnosti samotného objemu. Pokud je v tuto chvíli předpoklad takový, že by došlo k výpadku jak ve státním rozpočtu, tak ve Státním fondu dopravní infrastruktury, tak je to krok špatný. Myslím, že je to mrtvý nápad," uvedl ministr Dobeš.
 
S návrhem na snížení spotřební daně mají v plánu přijít sociální demokraté. "Je potřeba razantním způsobem zasáhnout do cen pohonných hmot," sdělil stínový ministr dopravy a hejtman plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj jediná šance vlády na snížení ceny pohonných hmot je právě snížení spotřební daně. "S tímto návrhem hospodářský výbor, předpokládám, znovu přijde. Je na vládě, jestli se zamyslí a přijme naši argumentaci," doplnil Chovanec. Jak dále uvedl, ještě zatím není jasné, o jakou částku půjde, zda o 2,50 Kč či nižší. Mohlo by jít také o zhruba jednu korunu.

Cena komodity obsahující i cenu rafinace a dopravy tvoří necelou polovinu výsledné ceny za jeden litr nafty či benzinu. Marže čerpacích stanic tvoří zhruba pět procent celkové ceny na jeden litr nafty či benzinu. Pohonné hmoty podléhají v ČR 20procentní dani z přidané hodnoty. Zbytek tvoří spotřební daň.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky