Po 40 letech: Nový český letoun z Kunovic má za sebou první let

Z Kunovického letiště v pátek poprvé vzlétl prototyp nového letounu EV-55M, posádku tvořili zkušební pilot Evektoru Josef Charvát a vojenský pilot Jiří Hána. Firma to sdělila v pondělí.

660
reklama

Vzlet letounu, který společnost veřejnosti představila na konci března2010, trval asi 30 minut. „Letoun se choval přesně tak, jak jsme předpokládali. Byl velmi dobře ovladatelný a ochotně reagoval na zásahy do řízení,“ konstatoval Josef Charvát.
 
EV-55M je vojenská varianta víceúčelového letounu EV-55 Outback, který je koncipován jako hornokřídlý, dvoumotorový, turbovrtulový letoun pro přepravu 9 až 14 cestujících nebo 1824 kilogramů nákladu. Letoun disponuje ve své třídě nejprostornější kabinou pro cestující a náklad o celkovém objem 12,5 metrů krychlových. Technické parametry tohoto letounu jej předurčují k provozování z krátkých, neupravených vzletových a přistávací ploch, případně z letišť s vysokou nadmořskou výškou. Je určen především pro operátory ze zemí Jižní Ameriky, Afriky a Asie s málo rozvinutou dopravní infrastrukturou. Mezi další perspektivní odběratele patří společnosti ze Spojených Států, Brazílie, Ruska, Indie, Číny nebo Austrálie.

EV-55 bude firma nabízet ve třech variantách uspořádání interiéru kabiny: verze pro přepravu cestujících, verze pro přepravu nákladu a kombinovaná verze s prostorem pro náklad v přední části kabiny a sedadly pro cestující umístěnými v zadní části.

Společnost Evektor byla založena v roce 1991 a patří mezi přední konstrukční a vývojové kanceláře v České republice. Zabývá se vývojem a konstrukcí především v oblasti automobilového a leteckého průmyslu. Mezi letouny vyvinuté společností Evektor patří malé sportovní letouny EuroStar a SportStar, čtyřmístný letoun VUT100 Cobra a víceúčelový letoun EV-55 Outback.

Témata: ekonomika | letectví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky