Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podprůměrná sklizeň se podepíše na vyšších cenách potravin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Statistický úřad přinesl předběžný odhad letošní sklizně. Ten po dlouhé době ukazuje, že letošní sklizeň obilovin zaznamená podprůměrné výsledky. Očekávaná úroda obilovin bez kukuřice bude letos podle tohoto odhadu o 8,2 % nižší než vloni. Podobný propad nás čeká i proti dlouhodobému průměru. Za horším výsledkem stojí zejména nižší výnosy zemědělců kvůli letošnímu nebývalému suchu v jarních měsících.

Výnosy na hektar podle statistiků klesly o 7,2 %. Jako jedné z mála oblastí sucho tak výrazně nepostihlo bramborářskou velmoc Vysočinu a úroda raných brambor tak skončila mírně nadprůměrným výsledkem. Horší výsledek se projeví na cenách domácích potravin. Zdražovat by mělo zejména pečivo. Jeho cena se podle měsíčního šetření statistického úřadu v červnu zatím držela o něco níže než v loňském roce. Špatná úroda se totiž projeví až v podzimních a zimních měsících. Celkový dopad na ceny potravin by podle našeho hrubého dopadu mohl činit kolem 2,5 %.

Lepší úrodu letos zaznamenali ovocnáři. Na rozdíl od loňského roku stromy nespálily jarní mrazíky a teplé počasí se podepsalo na vyšší produkci. Více bylo zejména třešní a jahod. Bohužel domácí úroda ovoce má minimální efekt na ceny v obchodech. Většina ovoce se dováží, proto odhad budoucí ceny závisí na úrodě v zahraničí. Vše nasvědčuje tomu, že ta letos také nebyla špatná. Ceny ovoce jsou na domácím trhu zatím velmi vysoké. Například u jablek se ještě doprodávají zásoby z loňského roku, který byl co do úrody katastrofální. U ovoce se tak dá očekávat, že ceny na domácím trhu mírně klesnou, informuje Viktor Zeisel, Komerční Banka.

Témata:  sklizeň potraviny zemědělství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy