Světové trhy klesají v důsledku rostoucího napětí na poli obchodní politiky

Evropské trhy ukončují první obchodní den tohoto týdne ve ztrátách. Následují tak vývoj po celém světě, kdy stoupá nervozita na trzích v oblasti dovozních cel mezi USA a Čínou.

Ilustrační fotografie
reklama

Cla v hodnotě zboží 34 mld. USD by měla začít platit tento pátek. Trhy tak s napětím očekávají, co se bude dál dít. Zda dojde k jednáním, která povedou alespoň k posunutí termínu platnosti, či se pokročí ve vyjednáváních dále. Hlavní index Stoxx 600 klesá o 0,8 %. Nedaří se většině sektorů, když se jejich ztráty pohybují v rozmezí 0,2 až 1,4 %. Nejhůře jsou na tom zpracovatelé komodit (-1,4 %) a průmyslové podniky (-1,3 %). Menší zisky se podařilo ukořistit sektoru utilit (+0,3 %).

Americké trhy zahajují dnešní obchodování poklesem. Index S&P 500 ztrácí 0,5 %, Dow Jones odepisuje také 0,5 % hodnoty a technologický Nasdaq klesá o 0,1 %. Nejztrátovější jsou od začátku obchodování energetické společnosti (-1,2 %) a zpracovatelé komodit (-0,7 %). Stejně jako v Evropě se daří odvětví utilit, které si připisuje 0,2 %.

Pražská burza dnes posílila o 0,6 %. Za tímto růstem stojí především ČEZ se ziskem 3,1 %. Dařilo se také bankovním titulům, jako je Moneta Money Bank (+1,7 %) a Komerční banka (+1 %). Největším propadlíkem je technologický Avast se ztrátou 1,6 %. Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil 0,5 mld. CZK, což je na úrovní dlouhodobého průměru, informuje Jiří Kostka, Komerční banka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky