Zvýšení důchodů: Sněmovna dnes rozhodne

O zvýšení důchodů v příštím roce rozhodne Sněmovna podle změn v programu schůze dnes odpoledne. Průměrná penze má vzrůst podle vládní předlohy o 900 korun měsíčně, tedy nad zákonnou valorizaci. Novelu poslancům vrátil Senát, který chce přilepšit starším seniorům.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Zařazení novely na dnešek provázely zmatky. Sněmovna o ní měla původně hlasovat podle schváleného návrhu předsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky už dopoledne. Místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová ale po telefonickém hovoru se zástupcem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) uvedla, že může do Prahy dorazit až odpoledne, jak podle ní zněla dohoda se sněmovním organizačním výborem a ministryní Janou Maláčovou (ČSSD).

Chvojka uvedl, že o dohodě neví, předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) záležitost vysvětloval "komunikačním šumem". Sněmovna ale nakonec změnila své rozhodnutí a důchodovou novelu projedná odpoledne.

Hned ráno si vzali půlhodinovou přestávku na jednání své frakce komunisté. Její předseda Pavel Kováčik to zdůvodnil úterní kritikou Petra Dolínka (ČSSD) na adresu předsedy KSČM a místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa.

Dolínek vyčítal Filipovi například jeho názory na události z let 1948 a 1968 v někdejším Československu, výroky ohledně zrušení vepřína na místě někdejšího romského tábora v Letech u Písku a na adresu zejména veřejnoprávních médií. "Jsme svědky vysmívání se poslaneckému slibu, jsme svědky pošlapávání základní lidské slušnosti a pohrdání jak demokracií, tak základním respektem k ústavě a zákonům České republiky," uvedl poslanec ČSSD. Kováčik dnes označil Dolínkovo vystoupení za útok na Filipovu svobodu slova.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky