Důchody: Zvyšování už nebude tak štědré

Seniorům se na lepší časy rozhodně neblýská, spíše naopak. Vláda nepočítá s tím, že by jim od příštího roku zvedala penze. Dostanou tedy pouze minimum nařízené zákonnou valorizací. Ani o korunu navíc.

Ilustrační fotografie
reklama

Důchodci se tak letos, potažmo příští rok mohou zřejmě radovat naposledy. Od státu totiž dostali a příští rok dostanou průměrně 900 korun navíc, tedy zákonnou valorizaci a jednorázové navýšení nad zákonná pravidla ve výši 300 korun.

Není to však proto, že by stát chtěl důchodcům výrazněji pomoci. Vláda ale přišla s novelou, která změnila složení penze. Podíl pevného dílu důchodu se zvětšil a oslabila se zásluhovost a posílila solidarita.

Zákonná valorizace by tak ale dosahovala pouze 749 korun. Každému se tak doplatí do penze 151 korun. Pokud by vláda jednorázové navýšení neschválila, porušila by tak princip zásluhovosti.

S tím je ale konec.Vláda už nepočítá s dalším navyšováním penzí nad ráme zákonné valorizace, a byť si důchodci v roce 2021 opět o něco málo polepší, půjde už pouze o zákonné minimum.

V příštím roce by se průměrný důchod měl zvednout na 14 326 korun. O rok později stoupne na 15 116 korun. Důchod v roce 2021 by tak měl být o 790 korun vyšší než příští rok. 

Je to ale dostatek? Z hlediska statistiky počítá Ministerstvo financí s navyšováním objemu mezd o 5,9 procenta. U průměrné penze ale dojde k navýšení mezi lety 2020 a 2021 jen o 5,5 procenta.

Přitom letos si řada seniorů polepší mnohem výrazněji. Například ten, kdo má starobní penzi 8000 korun, dostane přidáno celkem 617 korun. Přilepší si tak o více než 7,5 procenta. A lidé s penzí 20 000 korun dostanou k důchodu navíc více než 1200 korun, penze jim tedy poroste o více než 6 procent.

Důchodce tedy příliš pozitivní časy nečekají. Ze zákona sice dojde k navýšení penzí i v dalších letech, rozhodně ale nebude tak štědré jako tomu bylo letos. Vláda pod vedením Andreje Babiše ale svým způsobem neměla na výběr a seniorům přidat více zkrátka musela, bez ohledu na to jestli chtěla.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky