Nárok na sociální byt se bude vztahovat k průměrné mzdě. Kdo na něj dosáhne?

Nárok na dostupný nebo sociální byt se bude určovat podle průměrné mzdy, nikoliv životního minima jako doposud. Počítá s tím návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které chce změnit podmínky dotačního programu Výstavba. Rozšíří se tak okruh lidí, které na tento druh bydlení dosáhnou. Na tiskové konferenci to dnes uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Program Výstavba se navíc podle ní bude nově vztahovat také na přístavby, nástavby nebo renovace zchátralých budov.

Ilustrační fotografie
reklama

"Pro obce je velmi důležité, aby mohly rekonstruovat zchátralé budovy na svém území. Abychom je nenutili do výstavby na nových pozemcích, ale aby mohly zrekonstruovat ty stávající. Proto ještě nařízení vlády pro výstavbu doplníme o nástavby, přístavby a rekonstrukce," řekla Dostálová. Změnu by podle ní měla schválit vláda ve zkráceném řízení nejpozději na začátku příštího roku.

Nárok na sociální byt má v současné době každý, kdo nedosahuje 1,6násobku životního minima. "Obce musí zajistit, že při poskytnutí stoprocentní dotace bude byty pro sociální účely udržovat nejméně 20 let. A bojí se, aby tu cílovou skupinu byly schopny zajistit. Když se nárok bude vztahovat k průměrné mzdě, tak se ta cílová skupina rozšíří třeba i o mladé lidi. Nebo o domácnosti veřejně prospěšných profesí, jako jsou například lékaři, učitelé nebo policisté," doplnila ministryně.

O násobcích průměrné mzdy podle členů domácnosti se podle ní bude ještě diskutovat. Při uvažovaném 0,7násobku průměrné mzdy pro jednočlennou domácnost by v současnosti vzniknul nárok při příjmu zhruba do 23.000 korun. Životní minimum se od roku 2012 nezměnilo. Pro samotného dospělého činí 3410 korun, pro děti a další dospělé v rodině je nižší.

Na stavbu sociálních bytů poskytne stát obcím stoprocentní dotaci. Jde však maximálně o pětinu bytů v konkrétním domě. Na zbytek bytů si může obec vzít buď zvýhodněný úvěr z fondu bydlení, nebo klasický komerční úvěr. Předmět dotace by se měl nyní rozšířit o nástavby, přístavby a rekonstrukce.

Pokud se nějaké domácnosti v průběhu let zvýší příjem, podle Dostálové ji z bytu nikdo nevystěhuje. "Ze sociálního bytu se stane byt dostupný a obec bude muset zajistit nový sociální byt kdekoliv na svém území. Místo regulovaného nájemného pak bude domácnost platit nájem, který je v místě obvyklý," uvedla dále Dostálová.

Pro stanovení obvyklého nájemného v daném místě vypracovalo MMR takzvanou hodnotovou mapu nájemného. "Udělali jsme to hlavně kvůli sociálně vyloučeným lokalitám a byznysu s chudobou. Protože tam je někdy nekřesťanské nájemné. A stát to platí ve formě dávek. Tato mapa umožní stanovit pravidla pro dávky na bydlení na základě cen bytů v daných lokalitách," dodala ministryně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky