Důchody Čechy zruinují? Neuvěřitelná čísla ukázala, o kolik si připlatíme na daních

Jak už server MoneyMAG.cz informoval, důchodová komise se snaží přijít s reformou penzí, která by zajistila, že bude na důchody i v následujících letech. Jak se ale ukázalo, návrhy by se neobešly bez zvýšení daní, a nyní už je i jasné, o kolik. Řádově by podle Andreje Babiše musely růst až o desítky procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Všechny návrhy mají prakticky stejný základ. Důchody by se rozdělily na nultý a první pilíř. Ten nultý by zajistil minimální důchod, který by byl pro všechny stejný. První pilíř by následně důchody navýšil v závislosti na mnoha faktorech.

Mezi ty patří například odpracované roky, peníze odvedené do státní kasy, počet vychovaných dětí a další. V zásadě by tak nultý pilíř představoval základní solidární důchod a první pilíř zásluhovou penzi.

Problém je v tom, že návrh změn neobsahuje základní prvek, a tím je příjem. Zisk, který stát potřebuje na to, aby mohl důchody reformovat. Obecně řečeno na realizaci návrhů nemá stát kde vzít peníze.

Všechny tři návrhy by tak vyžadovaly daňové změny. V případě první varianty by totiž měli mít všichni senioři garantovaný minimální důchod téměř osm tisíc korun, v dalších dvou variantách deset a půl tisíce korun.

To ale odmítl premiér Andrej Babiš, který se podle idnes.cz vyjádřil k aktuálnímu návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové negativně. Vadí mu právě ono zvýšení daní.

"Abychom to utáhli, muselo by například dojít ke zvýšení DPH nejmíň na dvojnásobek, čili základní sazba by stoupla z 21 na 42 procent. To, jak všichni víme, je nepřijatelné," uvedl Babiš, který vycházel z propočtu ministryně financí Aleny Schillerové.

S tím ale nesouhlasí ministryně Maláčová. "Částka je zcela mimo. ‚Spravedlivá‘ varianta reformy by v prvním roce vyšla přibližně na deset miliard. DPH zvyšovat nikdo nebude, lidé jsou zdanění už dost," uvedla podle serveru.

"Zaměřme se radši na banky a velké korporace. Smyslem důchodové reformy je, aby lidé měli po celoživotní práci důstojné důchody, které porostou v souladu s ekonomickým vývojem,"dodala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky