Mizerný důchod? Češi nemají ani na jídlo

Celý život pracují, ale místo, aby si ve stáří užívali zaslouženého odpočinku, mají problémy s penězi. Víc než čtvrtině českých žen nad 65 let, které žijí samy, hrozí chudoba. Češky mají v průměru asi o 2 tisíce nižší důchody než muži.

Ilustrační fotografie
reklama

Problematice seniorů se věnuje i nadace Krása pomoci, kterou založila bývalá Miss World Taťána Gregor Brzobohatá. Podle jejích slov je průměrný důchod ženy asi 11 tisíc korun. Pokud mají například nějaké zdravotní problémy – a tudíž i větší výdaje, tak jim reálně hrozí chudoba.

Právě ženy podle Brzobohaté hledají pomoc u její nadace nejčastěji. Důvodem je také to, že žijí i o 10 až 15 let déle než muži, vysvětluje zakladatelka nadace pro DVTV. „Z dat Eurostatu vyplývá, že u jednočlenných domácností nad 65 let hrozí chudoba 21 procentům žen a devíti procentům mužů. Tato čísla ukazují, že ohrožení seniorek chudobou je v České republice velký problém,“ upozorňuje.

Průměrná výše starobního důchodu u mužů je 13.076 korun, u žen 10.758 korun. Nejvyšší důchody jsou vypláceny v Praze, a to průměrně 12.646 korun. V Olomouckém kraji je průměr 11.496 korun, což je nejméně v zemi. Na konci loňského roku bylo v ČR 2,895.963 důchodců.

Nerovnost příjmů vzniká už nástupem ženy na mateřskou dovolenou. Ženy do 30 let vydělávají o deset procent méně než muži na stejných pozicích. V dalších věkových kategoriích je to 22 procent, u vysokoškolsky vzdělaných 29 procent.

Kvůli nedostatku financí si pak podle Brzobohaté starší ženy nemohou například dovolit ani správnou stravu, který by byla nutričně vyvážená. Navíc úplně přicházejí o sociální život a kontakty. „Nejsou aktivní, nejhorší pro ně je sedět doma, dívat se na televizi a být izolován od okolního světa,“ varuje.

Situaci podle jejího mínění vyřeší jen to, že si ženy budou říkat o stejné platy jako mají muži. Teprve pak se vyrovnají i jejich důchody. A to bude trvat ještě velmi dlouhou dobu. Situace se ale zřejmě bude i dál zhoršovat. V roce 2050 bude třetina starší 65 let a vzroste počet osob, kterým bude nad 85 let, což bude mít velký dopad na společnost.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky