Změna v důchodech? Chudým nepomůže, bohatým přidá

Vláda Andreje Babiše připravuje novelu zákona, která by od ledna příštího roku zajistila důchodcům průměrně o 918 korun vyšší penze. Opozice se ptá, kde na to vláda vezme.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Profesor Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Martin Potůček v rozhovoru pro Český rozhlas potvrdil, že důchody by zvýšení zasluhovaly. Kritizuje ovšem způsob, kterým se to má stát.

Podle něj je hlavním problémem chystané novely to, že ti, kteří mají vyšší penze, budou dostávat ještě víc a naopak ti, kteří mají důchod nízký, dostanou málo.

„Po léta tu funguje podle mého názoru zvrácený mechanismus, že těm, kterým byly před 15 nebo 20 lety vypočítány nízké důchody, dostávají na valorizaci desetikoruny až stokoruny, zatímco ti, kteří nastartovali svoji důchodovou kariéru s nadprůměrnými důchody, těm se rok od roku valorizuje výrazně více, řekněme v řádu stokorun až tisícikroun,” uvedl pro Český rozhlas.

Není to tak dávno co český Ústavní soud rozhodl, že český penzijní systém je příliš rovnostářský a měl by více zohlednit to, kolik peněz do něj člověk v aktivním věku odvedl.

„Rozhodnutí Ústavního soudu se netýká způsobu, jakým jsou stávající důchody valorizovány, ale toho, jakým způsobem jsou vypočítávány,” připomněl v rozhovoru Potůček.

On sám by si uměl představit, že by se jedenáct miliard dalo dát do valorizace důchodů mnohem efektivněji. „Náš minimální důchod jsou necelé 4 tisíce korun. Velmi urgentní, pokud se miliardy někde najdou, by bylo investovat je tak, aby těm, kteří léta dostávali méně valorizované důchody, než by bylo odpovědné a zasloužené, bylo přidáváno více než těm, kteří už jsou nad průměrnou hladinou,” uvedl pro Český rozhlas Potůček. Podle něj je jisté, že vládní návrh ještě více prohloubí rozdíly mezi bohatšími a chudšími důchodci.

Kde tedy na důchody vzít peníze? Sám premiér Babiš často v takových případech používá formulaci typu „našli

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky