Pečujete o seniora, ale potřebujete pomoct? Zavolejte si hlídačku

Startup Hlídačky.cz, který funguje na principu sociální sítě, spouští tento týden novou službu - péči o seniory. Po hlídání dětí, úklidu domácností a opatrování domácích mazlíčků tak rozšiřuje své produktové portfolio. Reaguje na potřeby trhu, kde chybí služby pro soběstačné seniory, kteří chtějí žít doma.

Ilustrační fotografie
reklama

V současné době žije v Česku přibližně 1,5 milionu seniorů, v roce 2050 už to podle odhadů Českého statistického úřadu budou téměř 3 miliony. Péče o seniory přitom není dořešena. Řada starších lidí odchází do domovů pro seniory předčasně, jen kvůli nedostatku podpůrných služeb. Podle Americké asociace osob v důchodu (AARP) preferuje domácí péči 89 % seniorů, Česko není výjimkou.

Péči o seniory ocení například rodiny, kde babička nebo dědeček nechtějí do domova důchodců a nejsou ještě kompletně odkázáni na ostatních. „Když byla moje babička nemocná, bylo nutné za ní dojíždět třikrát týdně na hodinu a půl, abychom zkontrolovali, jestli je v pořádku, a pomohli jí s přípravou jídla. Kdybychom měli možnost najít někoho poblíž babičky, kdo by nás u ní občas zastoupil, všem by to hodně pomohlo,“ vysvětluje Petr Šigut, zakladatel služby Hlídačky.

Obdobné služby úspěšně fungují v zahraničí už několik let. Například Care.com operující v 19 zemích po světě, zahrnuje služby spojené s celým životním cyklem rodiny od hlídání dětí, úklid, opatrování domácích mazlíčků až po péči o seniory.

Na Hlídačky.cz rodiny najdou různě zkušené hlídačky, některé budou pomáhat s běžnými činnostmi jako je nákup, úklid nebo doprovod na úřady. Hlídačky se zdravotnickým vzděláním pak budou schopné poskytnout klasickou pečovatelskou službu. Některé z nich budou mít zkušenosti s lidmi trpícími Alzheimerem, Parkinsonem nebo demencí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky