Nová sociální dávka! Co se změní pro zaměstnance a zaměstnavatele?

Poslanci schválili vládní návrh na zavedení nové sociální dávky – dlouhodobého ošetřovného, která může ochromit výrobu v některých provozech. Hospodářská komora upozorňuje, že zatíží zaměstnavatele i daňové poplatníky. Má zároveň obavy z jejího zneužívání. V kombinaci s ostatními dávkami může být výhodnou alternativou k práci. Zaměstnanci ji sice budou moct čerpat až tři měsíce, avšak opakovaně, pravděpodobné je tedy její řetězení.

Nová sociální dávka?
reklama

„Je jasné, že je potřeba řešit tíživou situaci zaměstnanců, kteří mají nemocného rodinného příslušníka. Ale to by měla přinést reforma sociální politiky, nelze odpovědnost státu přenášet na zaměstnavatele. Jedná se o problematiku spadající do oblasti sociální politiky nikoli pracovněprávních předpisů, kdy terénní pečovatele mají nahradit zaměstnanci-rodinní příslušníci. Navíc si nemyslím, že péčí dokážou nahradit vyškolený jak zdravotnický, tak psychologický personál,“ podotýká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora ČR nesouhlasí se zaváděním nových sociálních dávek v dnes již tak nepřehledném a administrativně komplikovaném systému české státní sociální podpory, navíc v kontextu, kdy stát zavádí i další pro zaměstnavatele zatěžující změny nemocenského pojištění, např. otcovskou poporodní péči či zvýšení nemocenské při dlouhodobé pracovní neschopnosti.

„V současné době, kdy zaměstnavatelé čelí každoročnímu razantnímu navyšování minimální mzdy, hrozbě zrušení tzv. karenční doby a zavedení povinných „sick days“ či probíhající novelizaci zákoníku práce, je toto opatření pro ně další novou zátěží v řadě,“ dodává Dlouhý. Nová dávka nejenže zvýší podnikatelům administrativní zátěž (formuláře, úprava účetních systému, výdaje na kontroly atd.), ale především může ochromit celý provoz.

Hospodářská komora ČR má totiž obavy ze zneužívání dávky. V případě skutečně dlouhodobých zdravotně komplikovaných případů je pravděpodobné, že zaměstnanec bude dávku čerpat opakovaně, a to i v rámci jednoho roku, přičemž zaměstnanci mohou snadno hřešit na zvýšenou ochranu, kterou novinka nabízí. Krom dávky dlouhodobého ošetřovného navíc zaměstnanci mohou pobírat od nemocných osob peníze v podobě příspěvků na péči, což by navíc v kombinaci s nárokem na ostatní dávky mohlo být pro pobíratele velmi výhodnou alternativou k práci.

Daňové poplatníky navíc nová sociální dávka má podle vyčíslení MPSV vyjít na více než 2 mld. Kč, zároveň ale připouští, že nedokáže dobře odhadnout počet lidí, kteří budou dávku čerpat. Opatření si také vyžádá 65 nových úřednických pozic.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky