Ministerstvo podpoří duševně nemocné a domácí hospice

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvolnilo z Operačního programu zaměstnanost (OPZ) sto milionů korun na podporu péče o duševně nemocné osoby a na rozvoj domácí paliativní péče.

Michaela Marksová
reklama

Výzva č. 134 „Podpora sociálního začleňování v Praze“ umožňuje žadatelům získat dotaci od jednoho do patnácti milionů korun. Více informací o výzvě je uvedeno na webových stránkách Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz.

Žadateli mohou být neziskové organizace, městské části hl. m. Prahy, poskytovatelé sociálních služeb včetně poskytovatelů domácí hospicové péče a další.

„Lidé, kteří se obětavě starají o své nemocné blízké, si pomoc jednoznačně zaslouží,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová. „Při nastavování podmínek výzvy jsme vycházeli z průzkumu mezi jednotlivými městskými částmi a neziskovými organizacemi, který mapoval aktuální situaci a poptávku po těchto službách, aby byla pomoc skutečně
adresná,“ doplnila ministryně.

Peníze lze získat například na zapojení většího počtu peer konzultantů, tedy lidí, kteří mají osobní zkušenost s nemocí a díky tomu jsou pro ostatní podobně postižené inspirací a povzbuzením, že navzdory handicapu je možné začlenit se do společnosti. Podpora může být poskytnuta i rodinám, které se starají o děti s poruchou autistického spektra. Dotaci lze poskytnout například na odlehčovací služby či na osobní asistenci.

V oblasti domácí paliativní péče budou podpořeny aktivity, které povedou ke zvýšení informovanosti mezi pečujícími – například sdílení zkušeností, ale i nácvik odborných technik nebo pomoc s péčí o domácnost.

Paliativní péče je poskytována pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stádiu. Cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání při zachování pacientovy důstojnosti.

Žádosti o finanční podporu je možné podávat od 19. září 2017 do 30. října 2017. Více informací o výzvě získáte na webových stránkách Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz. Na základě poznatků z podaných projektových žádostí se na podzim začne připravovat obdobná výzva pro žadatele mimo hlavní město, aby byla efektivita vynaložených prostředků co největší. Výzva bude vyhlášena zřejmě v první polovině roku
2018

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky