Jaký byste měli důchod, kdybyste šli dnes do penze? ČSSD odpovídá

Téma týkající se důchodů je opět na stole. Nejen, že se debatuje o výši penzí pro příští rok, ale není tomu ani tak dávno, co vláda debatovala o věku odchodu do důchodu. Nyní vám sociální demokracie dokonce řekne, jaký důchod byste brali, kdybyste šli do penze dnes.

ČSSD k důchodům
reklama

Do Parlamentu postoupil vládní návrh zákona, který zastřeší odchod do důchodu 65 lety. Kabinet pro návrh hlasoval jednomyslně a zavedení takzvaného stropu podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mimo jiné znamená, že lidé v produktivním věku budou moci lépe plánovat a po odchodu z pracovního života získají možnost kvalitně stráveného stáří.

"Není reálné, aby lidé byli nuceni pracovat ve věku starším 65 let. Pro některé profese je i tato hranice příliš vysoká, návrh, který zohlední náročnost vybraných profesí, připravujeme. Po šedesátém roce věku totiž prudce stoupá invalidita a zaměstnavatelé už dnes nechtějí zaměstnávat lidi nad 55 let," uvedla už dříve ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Marksová také ocenila vládní shodu na zvýšení důchodů průměrně o 308. Dlouhodobě podfinancované sociální služby dostanou ze státního rozpočtu navíc 700 milionů korun, zejména na platy zaměstnanců. Dalších 200 milionů korun půjde na posílení sociální práce na obcích.

"Od roku 1989 hodnota průměrného starobního důchodu k průměrné hrubé mzdě stále klesá, a kdyby valorizace pro příští rok byla jen 200 korun, tento trend by pokračoval," vysvětlila ministryně a dodala, že hodnota důchodů by v tomto případě klesla pod čtyřicet procent průměrné hrubé mzdy. "Je nespravedlivé tvrdit, že zvyšování důchodů je na úkor budoucích generací. Lidé, kteří celý život pracovali, si zaslouží důstojný důchod, naše společnost jim to dluží," dodala ministryně.

Tvrdí, že deficit na důchodovém účtu se za sociálně demokratických vlád vždy snižoval. Loňský deficit 29 miliard se v polovině letošního roku snížil na 11 miliard a nadále klesá. Vyšší valorizaci důchodů podpořila například i Rada seniorů ČR. "Tento krok vlády podpoří úroveň mezigenerační solidarity a přinese seniorům důstojnější životní podmínky," uvedl na webu strany místopředseda organizace Milan Taraba.

ČSSD také umožní lidem spočítat si, jaký by brali důchod, pokud by do penze šli dnes. Stačí, když vyplní do kalkukačky na nově spuštěném webu hrubý měsíční příjem, počet let odpracovaných v posledních 30 letech a počet let placení sociálního pojištění.

"Při výpočtu předpokládáme, že Vaše hrubá měsíční mzda rostla v posledních 30 letech stejným tempem, jako průměrná hrubá mzda v České republice. Při vynásobení Vaší hrubé mzdy s množstvím odpracovaných let v posledních 30 letech získáme Váš vyměřovací základ pro výpočet důchodu. Počet let pojištění určuje koeficient, který nakonec rozhoduje o Vašem konečném důchodu. Výsledkem je přibližný důchod, na který byste měli nárok v případě, že byste odcházeli do důchodu dnes," vysvětluje strana metodiku propočtů.

Témata: důchody | čssd

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky