Důchody: Práce do 65 let a pak penze? +KALKULAČKA

Češi by měli mít jasnou představu, kdy půjdou do důchodu. Vláda dnes projedná návrh, aby pro odchod na penzi platila maximální hranice 65 let. V současné době je praxe taková, že mužům i ženám se každý rok věková hranice posunuje.

Ilustrační fotografie
reklama

Víte, kdy půjdete do důchodu? Jen tak z hlavy to málokdo řekne. V současné době je to totiž tak, že se každým rokem hranice pro odchod do důchodu posunuje. U mužů je to o dva měsíce, u žen o čtyři. Teď by mělo mít toto zvyšování věkové hranice jasný strop.

Podle návrhu ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD), by se zvyšování věku pro odchod na penzi mělo zastavit na 65 letech. Toto opatření by mělo platit pro každého, kdo se narodil po roce 1971. Dnes se návrhem bude zabývat vláda. Proti návrhu se staví například ministerstvo financí.

Není jasné, zda návrh projde a v jaké podobě, ale faktem zůstává, že zastropování odchodu do důchodu mají strany v koaliční smlouvě. Důvodem, proč návrh ministerstvo předkládá je, že veřejnost údajně nelibě nese, že dosud neexistuje žádná horní hranice a odchod do důchodu tak většině lidí připadá stále v nejasném nedohlednu.

Nevíte, kdy půjdete do důchodu? Spočítejte si to s námi:

Limit 65 let by přitom nebyl úplně nedotknutelný. Ministerstvo předpokládá, že by statistický úřad pravidelně kontroloval demografický vývoj a sestavoval prognózy pro vlády. Dělo by se tak každý rok, který končí trojkou nebo osmičkou. Vláda by pak s posvěcením Sněmovny mohla s limitem hýbat podle potřeby.

Ministerstvo financí je proti návrhu, který ale jinak má i podporu některých opozičních poslanců.

Témata: důchody | důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky