Bude na důchody? Vracíme se do minulého režimu, varuje Kalousek

"Bezdětní zaplatí víc". Tak zní titulek jedné ze zpráv deníku MF Dnes, který může podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na první pohled vypadat sympaticky. Nápad resortu práce ale podle něj má svou inspiraci v předlistopadových dobách.

Miroslav Kalousek
reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje návrh, který má zabezpečit důchody dalším generacím. Spočívá v tom, že rodiče s dětmi na sociálním pojištění ušetří, zatímco bezdětní si připlatí. To podle Kalouska na první pohled může vypadat velmi sympaticky.

"Společnost bude podporovat výchovu budoucích plátců do našeho sociálního systému. Koneckonců to tak odůvodňuje i ministryně Marksová: „Když zaplatí nižší sociální pojištění, zbude jim tak více peněz na děti – budoucí plátce daní a odvodů."," píše na facebooku.

Problém podle něj je, že by toto opatření mohlo být účinné pouze v zadrátovaném státě s uzákoněnou stoprocentní pracovní povinností, jako bylo komunistické Československo.

"Jak chtějí autoři návrhu dnes zajistit, aby veřejná podpora byla směřována vůči plátcům do našeho systému a nikoliv do systému jiné země, popřípadě, aby nebyla podporována výchova adresátů sociálních dávek," dodává.

"Obávám se, že nápad má svou inspiraci v předlistopadových dobách. Takže k tomu chybí ještě taková drobná opatření jako například vystoupit ze Schengenského prostoru, zadrátovat hranice a zavést centrálně plánovanou ekonomiku..." uzavřel Kalousek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky