Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchod: Jak se budou mít ženy, muži a kdy?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Téměř polovina Čechů by chtěla své stáří trávit na venkově, pětina u moře. Šťastný důchod pro ně znamená těšit se dobrému zdraví, mít dostatek peněz a vycházet s rodinou. Svůj čas plánují Češi přerozdělit mezi rodinu a své koníčky, užívat si klidu a pohody nebo cestovat. Ženy by přitom do důchodu chtěly v 44 % už před šedesátkou, mužům by naopak v 71 % nevadilo zakončit pracovní část života později, nejčastěji v 60–64 letech. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti.

S postupně se prodlužujícím věkem dožití se oddaluje i věk, kdy odcházíme do důchodu. Dnešní padesátníci půjdou v 65 letech, mladší ročníky podle dosavadního nastavení ještě později. Zatímco pětině mužů tento věk pro ukončení aktivního pracovního života vyhovuje a polovina ho vidí jako nejzazší termín, ženy by do důchodu chtěly odejít dříve. Pro 44 % by bylo ideální zakončit kariéru před  59. rokem života.

Ideální penze je na venkově, nebo v zahraničí u moře

Důchod by Češi chtěli ve 46 % trávit na venkově. Druhou nejžádanější destinací je moře, které láká 21 % Čechů. Těsně za ním je pak s 16 % město. „Češi by si penzi pochopitelně rádi užili, proto si vybírají místa, která jsou jim blízká. Z tohoto důvodu lidé, kteří žijí na venkově, dávají přednost zůstat tam i na stáří. A podobně je tomu i u lidí ve městě, kteří preferují v penzi bydlet v oblasti, kde žijí celý život,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová, ředitelka marketingu a vývoje produktů NN.

Jak budete trávit svůj důchod? Důchod budu trávit s dětmi, rodinou, s nejbližšími                     73 %Budu mít konečně více času pro sebe a svoje zájmy, koníčky  72 %V důchodu si budu užívat klidu a pohody                                   66 %Důchod budu trávit aktivně a pohybem                                      64 %Myslím, že budu muset pracovat i v důchodu                            62 %V důchodu budu cestovat a užívat si                                         45 % Češi se obávají, že budou muset v penzi pracovat

Pro 93 % Čechů je v důchodu nejdůležitější zachovat si dobré zdraví, 89 % vidí jako předpoklad šťastného důchodu dostatek peněz a 69 % pro tuto fázi života vnímá velký význam rodiny. Štěstí naopak nevidí ve svých koníčcích, i když právě ony jsou vedle rodiny jedním z hlavních plánů trávení volného času v penzi. Na druhé straně podle průzkumu 62 % Čechů předpokládá, že v penzi budou muset pracovat, aby se dostatečně zaopatřili. Podle statistik v České republice pracuje přibližně každý 10. důchodce. „Průměrná starobní penze dnes činí necelých 13 tisíc korun, prognózy pak hovoří o pádu státní podpory v této fázi života až na pouhých 6,5 tisíce korun. Životní standard za takové situace rapidně klesá. Chtějí-li Češi – jak ukazuje náš průzkum – prožít tuto fázi života aktivně, cestovat a plnit si své sny, musejí mít našetřeno nebo počítat s tím, že svůj vysněný důchod zahájí později. Odborníci doporučují mít na penzi připraveny prostředky dosahující 60 až 80 % našeho příjmu v ekonomicky aktivním věku,“ uzavírá Kateřina Štěrbová.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy