Důchody: Co čeká Česko? Čísla varují

Na jednoho důchodce v současné době "vydělávají" čtyři pracující lidé. To se do budoucna změní, penzistů bude přibývat a na jednoho budou připadat dva pracující. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Podle Evropské komise v Česku vzroste do roku 2060 počet penzistů o zhruba 430 tisíc na více než tři miliony. Zároveň se očekává nárůst obyvatelstva z 10,5 milionu na něco málo přes jedenáct milionů. V produktivním věku mezi 15 až 64 lety ale bude o 11 procent méně lidí. Jejich počet tak klesne ze současných 68 procent klesne na 56 procent. 

Podle zprávy Evropské komise je na vině především nízká porodnost, ale i lepšící se zdravotní stav a stále vyšší délka života. V roce 2060 by se lidé měli dožívat o zhruba sedm let vyššího věku.

Se výraznějším stárnutím populace se očekává rovněž i růst nákladů. Výdaje, které ovlivňuje věková struktura, vzrostou o přibližně dvě procenta na 22 procent hrubého domácího produktu.

Ruku v ruce se také očekává vzrůst nákladů důchody samotné. Podle Evropské komise k nim má dojít kolem roku 2045, tomu ale má předcházet poklesu výdajů na důchody.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky