Změna valorizace důchodů? Něco se chystá

Současný systém pravidelných valorizací je pro příjemce nižších penzí nevýhodný. Podle důchodové komise by se proto zvýšení mohlo stanovovat paušálně, nikoliv procentem. O tom, že by se celkové náklady důchodového systému v budoucnu zvedly ze současných necelých deseti procent HDP, se ale zatím neuvažuje.

Ilustrační fotografie
reklama

Způsob, kterým se valorizace dosud vypočítává, používá podle šéfa důchodové komise Martina Potůčka paušální indikátor růstu spotřebitelských cen. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz ale upozorňuje, že "domácnosti důchodců jsou ale cenovým pohybem zasahovány v průměru jinak než průměr populace, inflace na ně má zásadnější vliv. Dalo by se to vyřešit tím, že by se vycházelo ze speciálního spotřebitelského koše pro tuto skupinu lidí. Musíme se tím zabývat, chceme-li zajistit důchodcům důstojný život," 

Potůček nepopírá, že naprostá většina důchodů je jen těsně nad hranicí, která zajišťuje důstojný život. "Zejména u nižších důchodů v pásmu do 10 tisíc korun valorizace nevede k tomu, aby lidé nebyli ohrožováni pádem do chudoby. Z tohoto hlediska pak dává smysl nezvyšovat důchody o vypočtená procenta, ale paušálně. Všichni by tedy dostali přidáno stejně, ale důchodci s menší penzí by si polepšili procentně více," dodal.

Paušální valorizace podle něj skutečně dokáže srazit počet lidí, kteří by se ocitli v pásmu ohrožení chudobou, většina členů důchodové komise ale s takovou valorizací nepočítá a chce tento problém řešit přes nepojistné sociální dávky.

"Na jednání jednoho z našich pracovních týmů jsem byl pověřen, abych se otázal premiéra Sobotky, zda můžeme uvažovat i o tom, že by se celkové náklady důchodového systému v budoucnu zvedly ze současných necelých deseti procent HDP. Pan premiér odpověděl, že to v tuto chvíli po politické reprezentaci nemůžeme chtít. Máme pracovat s variantou, že se výdaje na důchodový systém v relaci k HDP nebudou snižovat. Vyjádřil jsem obavu, že komise nemusí být v takovém případě schopna dostát ve svých návrzích všem kritériím, která má sledovat. Premiér odpověděl, že můžeme pracovat v alternativách," prozradil Potůček.

Pokud se ale nebudou zvyšovat výdaje, muselo by se někde ubrat. "Když vezmeme opět například valorizaci, tak by se za stejné peníze jako dnes dala udělat paušální valorizace, která by pomohla nejchudším, ale zase bychom oslabili princip zásluhovosti. Abychom tedy mohli vyřešit všechny nároky na důchodový systém zformulované v zadání naší práce, potřebovali bychom zvýšit výdaje na důchodový systém ve výhledu budoucích deseti let odhadem někam ke 12 procentům," upozorňuje.

Důchodová reforma je podle něj i přesto potřebná a může jít buď o radikální změnu českého důchodového systému, která by znamenala jeho přebudování, nebo o cestu postupných změn existujícího systému. Komise ale má od vlády mandát jen k dílčím úpravám a zásadnější posun k tomu, jak by měla důchodová soustava vypadat v budoucnu, se nyní rodí. "Základní rozdíl je ve financování systému. Dnes máme podle zákona stále systém sociálního pojištění, ale vzhledem k financování důchodů už o pojištění nejde, protože příspěvky na systém přicházejí i z jiných zdrojů. Protož virtuální důchodový účet je už nyní v minusu několika desítek miliard korun ročně," podotkl.

V českém důchodovém systému jsou na tom podle něj nejhůře lidé s dětmi, byť pečují o budoucí plátce do průběžného důchodového systému. "Rodiny potřebují ekonomickou podporu v momentě, kdy se o děti starají. Nedává tedy moc smysl například systém, který jsme zdědili z minulosti, kdy ženy byly „odměňovány" za děti až v momentě, kdy vstupovaly do důchodu tím, že do něj odcházely dříve," řekl Aktuálně.cz s tím, že o tom, jestli má být podpora rodin řešena přímo „uvnitř" důchodového systému, nebo nepřímo přes nepojistné dávky, se vede spor.

Vrátil se také k otázce rovného důchodu pro všechny, tuto variantu ale Potůček nepovažuje za příliš reálnou. "Není to vyloučeno. Nicméně pravděpodobnost, že to doporučíme, vidím na hladině 0,1 procenta," tvrdí.

Témata: CZK | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky