Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchod 8.000 Kč pro všechny? Komise má další plány

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Důchodová komise se nyní kromě rozložení druhého pilíře zabývá například také věkem pro odchod do důchodu. Na stole byl i návrh na stejnou výši důchodu pro všechny, jak dopadl?

Podle šéfa komise Martina Potůčka zatím nebyl navržen žádný konkrétní věk a v nejbližších deseti či patnácti letech by se na již stanoveném růstu hranice pro odchod do důchodu nemělo nic měnit. Uvedl to v rozhovoru pro týdeník Ekonom s tím, že komise zároveň navrhla, aby se v roce 2019 na základě čerstvých dat o populačním vývoji provedla důkladná analýza. V roce 2019 už ale bude hranice pro odchod do důchodu u mužů a žen bez dětí těsně nad 63 let 

Potůček se totiž domnívá, že se po roce 2019 věk pro odchod do penze bude zvyšovat. "Ale souvisí to hodně s tím, o čem v komisi letos chceme hodně diskutovat. Jde o to, že některé kategorie zaměstnanců další růst věku pro odchod do penze velmi ohrožuje. Třeba horníky, letce, baletky. Některé kategorie pojištěnců proto musejí dostat možnost odejít do důchodu dříve. Do začátku devadesátých let jsme měli diferencované pracovní kategorie, ty ale byly zrušeny a pracovníkům náročných profesí se řeklo, že pro ně bude zřízen zvláštní pojistný systém, který jim umožní odejít do důchodu dříve," uvedl s tím, že tento slib nebyl nikdy naplněn.

Komise rovněž navrhla, aby byl důchod po dobu poslední čtvrtiny lidského života. Podle Potůčka jde o vzoreček a čísla, která se do něj budou dosazovat, a závisejí na populačním vývoji. "Omezí to nesmysl, který nastavila minulá vláda. Ta totiž stanovila, že důchodový věk poroste - v závislosti na roku narození - do nekonečna. Idea důchodu na poslední čtvrtinu života bude reagovat na skutečný populační vývoj. V nejbližších 15 letech se na růstu hranice odchodu do důchodu zřejmě nic nezmění, ale vláda a parlament budou zavázány k tomu, aby ji pravidelně posuzovaly. A zastavily, bude-li očekávaná délka dožití příslušné kohorty budoucích důchodců nižší než čtvrtina celkové délky jejich života," podotkl. Komise prý totiž požaduje, aby lidé odcházející do penze měli zaručeno, že je čeká další čtvrtina života. Nejpozději v 55 letech by lidé také měli vědět, jaká je pro ně platná hranice důchodového věku. 

Co se předčasných důchodů týče, Potůček nevylučuje, že navrhne změkčení dnešních podmínek pro odchod do předčasného důchodu. Lidé nad 50 let totiž velice obtížně hledají zaměstnání a mnoho z nich se dostává do pasti a každá odpovědná vláda by se tím měla zabývat. "Nejde nám jen o předčasné důchody v prvním pilíři nebo o tak zvané předdůchody ve třetím pilíři. Na místě by bylo více zainteresovat firmy. Aby svým zaměstnancům více přispívaly na stáří," podotkl s tím, že jde o velký deficit českého důchodového systému. 

Řeč přišla i na rušený druhý pilíř, který byl moderní před 15 lety. Podle Potůčka jsou ale země, které jej zavedly, dnes ve velkých problémech. "Náš systém svým způsobem moderní je. První pilíř přece v sobě má i část rovného důchodu. Ta v letošním roce představuje 2400 korun. Zbytek je zásluhová část, vypočtená podle předchozích příjmů," uvedl pro časopis Ekonom a dodal, že  se možná dospěje i k úvahám o skutečných strukturálních změnách.

Jednou z nich může být skutečné rozdělení systému na solidární rovný důchod a penzi založené na odvedených příspěvcích. "Na to, abychom dostáli kritériu důstojného života důchodců a současně zavedli systém, jaký navrhuje například Jaroslav Vostatek, tedy rovný důchod ve výši 7700 korun měsíčně, Česká republika v tuto chvíli nemá," upřesnil.

Formálně máme nyní podle šéfa komise systém důchodového pojištění, fakticky ale prý jde o systém sociálního zabezpečení. "Už teď, a v dohledné době to ani jinak nemůže být, máme důchodový systém hrazený z více zdrojů. Jak z pojistného, tak částečně z DPH. Když se podíváte na statistiku, peníze na penze nominálně rostou každý rok," uvedl.

"Před čtvrt stoletím jsme u výdajů na důchody začínali na nějakých pěti a půl procentech HDP, dnes je to kolem deseti. Měli bychom vážně uvažovat o tom, že chceme-li zajistit důstojný život našim důchodcům (což je jedno z kritérií, které musí naše důchodová komise podle vládního zadání sledovat), budou výdaje na důchody ve vztahu k HDP růst i nadále. Ve výhledu budoucích deseti let například o další dvě procenta," uzavřel.

Témata:  důchodci důchodová reforma důchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy