Všichni jste grázlové. Debata o důchodech u Jílkové se změnila ve velkou hádku

Čechy trápí nezaměstnanost, nízké důchody i platy, praktiky exekutorů a neustálé zdražování. O těchto problémech se mělo diskutovat v pořadu Máte slovo. Místo toho byl pořad plný osočování a hádek o to, kdo současnou situaci zavinil a kdo má lepší a přesnější tabulky.

Ilustrační fotografie
reklama

„Zemřel mi manžel, jako vdovský důchod jsem dostala pětinu jeho důchodu, což jsou asi 2 tisíce. Předtím jsme měli důchod asi 20 tisíc, z toho se dalo žít, a ještě jsme mohli podporovat naše děti," postěžovala si důchodkyně Ludmila Hrdličková, která má podle svých slov problémy se současným příjmem vyžít. „Naše vláda je tu rok, snažíme se vše zlepšit. ČSSD navrhla valorizaci důchodů, dělalo to průměrně 200 korun," komentoval situaci náměstek ministra financí za ČSSD Martin Pros s tím, že některé věci je třeba neustále zlepšovat.

„To je velký problém. Jen v Praze žije 200 tisíc vdov. Za vlády ODS dostali důchodci přidáno 45 korun. Když manžel poctivě platil sociální a zdravotní pojištění, měla by pak vdova dostat víc," myslí si senátor za ODS Jaroslav Kubera. Taková odpověď ale důchodkyni neuspokojila. „Já jsem přišla kvůli Kalouskovi. Ten řekl, že doufá, že se už ve veřejnoprávní televizi nebude probírat zvýšení platů poslanců a senátorů," vysvětlila Ludmila Hrdličková, proč se do pořadu přihlásila. „Vidíte, u nás mají důchodci důchod asi ve výši 42% svého platu. V některých zemích je to 70%, někde dokonce 100%," komentoval situaci seniorů odborář Josef Středula. „To není pravda," hned se ozval ekonom Miroslav Ševčík, podle kterého v žádné zemi nenastala situace, že by se důchod rovnal předchozímu platu.

Je třeba změnit důchodový systém

Podle ekonoma je problém v tom, že žádná vláda nedokázala připravit změnu důchodového systému. „A pořád ji nikdo nepřipravuje," rýpnul si do stávající vlády Ševčík. „My alespoň vracíme pracujícím důchodcům peníze na dani a zrušili jsme poplatky ve zdravotnictví," vyjmenovával náměstek ministerstva financí Pros. V tu chvíli se do debaty zapojila sama moderátorka. „Ale kde na to vezmete peníze? Už teď se zhoršil výběr daní oproti loňsku o 26 miliard. Budete snad navyšovat státní dluh? A jak to, že výběr daní nezlepšila ani Kobra?" pustila se do Prose Jílková.

„Vlády tyhle problémy řešily tím, že prodloužily věk odchodu do důchodu. Třeba ročník 2005 půjde podle výpočtů do důchodu v 72 letech. Většina se toho nedožije," kritizoval postupy předchozích pravicových vlád Středula. „Tak nám řekněte, jak byste to řešil vy," pustil se do odboráře Kubera. Po nepřehledné a ostré výměně názorů to ale diváky přestalo bavit. „Je to komedie," ozvalo se z publika. „A co jako odborář děláte, aby do zahraničí neodtékaly peníze z firem? Každý rok takhle přijedeme o 283 miliard," zapojil se do hádky ekonom Ševčík.

Jak by z 10 tisíc vyžily vaše dcery?

Nakonec se ke slovu dostali i diváci. „Tak 20 minut se tady hádala ODS a ČSSD, kdo za co může. Mě zajímá konkrétní řešení. Asi 75 tisíc důchodců je v exekuci, protože nemohli platit ani základní věci. Nedávno se objevila zpráva, že průměrný důchod žen překročil 10 tisíc. Já se vás ptám, jak dlouho by z toho přežily vaše ženy nebo dcery?" ptal se diskutujících divák Hladík, který pracuje se seniory. Konkrétní odpověď na svou otázku ale od nikoho nedostal.

Podle Kubery spočívá problém v tom, že důchodci kromě nájmu platí i velké částky za inkaso. „Za to může elektrovoltaika a dobroseři. To jsou ti, co se snaží prosadit dobro za každou cenu. A ministryně Marksová Engelsová chce, aby stát platil výživné za zlobivé tatínky. To zaplatíte vy i já," posměšně vysvětloval Kubera.

Současné důchody zaplatí budoucí generace

Důchodci sice od současné vlády dostali přidáno, problém důchodů to ale neřeší. „To, že vláda zvedla důchody, zaplatí budoucí generace. Peníze jen tak z nebe nespadnou, všechno je to na dluh," upozorňoval Ševčík na to, že v budoucnu mohou nastat ještě větší problémy. „Řekněte mi, pane děkane, jaký má příjem střední třída?" navázal na debatu senior Lacina z publika. „A co je to střední třída? Myslíte 60% české populace? Průměrný plat je asi 26 tisíc," uvedl ekonom s tím, že přesně nechápe otázku.

„To mi stačí, už od vás nic nechci, vůbec nic. Jen lžete. Střední třída musí mít plat alespoň 100 tisíc. Počítejte se mnou, 20 tisíc zaplatí za hypotéku, 10 za leasing, čtyřikrát měsíčně jdou na oběd do restaurace s rodinou, pětkrát měsíčně na večeři. Nenakupují u Vietnamců, ale v butiku," rozčiloval se důchodce. „Dřív si dům mohl stavět, kdo chtěl. Dneska jedí důchodci z popelnic. Za 25 let jste tu vytvořili bezdomovce," rozhořčeně popisoval současnou situací Lacina.

„Pomohla by změna zákoníků práce. Živnostníci by se nebáli přijmout lidi. Zaměstnali by i seniory. Ale když nebudou zakázky a nebude z čeho zaměstnance platit, tak je teď ani nemůžou propustit," navrhoval řešení Kubera. Proti tomu ale ostře vystoupil odborář. „To by ale mohli zaměstnance vyhodit jen tak na hodinu. Pokud zaměstnanec pracuje dobře, proč by ho měl živnostník propouštět?" nechápal Středula. „Vy jste odborář od 25 let. Řekněte mi, byl jste někdy zaměstnanec?" pustil se do zástupce odborů Kubera. „Nic o mně nevíte. Já zaměstnávám lidi. A taky jsem podnikal," ostře odvětil Středula.

Prosím vás, řešte naše problémy!

„Já jsem přijel skoro jako bezdomovec. Bydlím na ubytovně, dostal jsem se do té situace vlastní vinou, ale to je jedno. Žiju asi ze 3 tisíc. Ti, kteří na sebe mají exekuci, dokonce mají o osm set míň. Prosím vás, řešte to! Politici si přidávají a my nemáme nic," postěžoval si divák, který se představil jako Šlachta. „Vidíte, a to máte pořád víc, než tady paní Hrdličková po zaplacení všech výdajů. Když peníze prochlastáte v krabicovém víně, není možné pomoci," drsně se do diváka opřel Kubera. „To jste mě ale urazil," nedal se Šlachta. Senátor situaci uklidňoval s tím, že nemyslel jeho konkrétně, ale že to bylo spíše obecné konstatování.

„Nic neděláte, všichni jste grázlové. Já nepracuju, jsem v evidenci a nemůžu najít ani blbou brigádu," křičel na diskutující divák z publika. „V lednu 2015 bylo evidováno 60 tisíc především dělnických pracovních míst," mával tabulkou Ševčík s tím, že lidé tyto práce prostě dělat nechtějí. „Práce není. Kde to berete? Jděte mezi lidi. Já uklízím. Jsem Rom. Práce se nabízí jen na černo," rázně s ekonomem nesouhlasil divák. na jeho stranu se přidala i další divačka. „Jsem vyučená v oboru kuchař číšník, ale abych uživila dítě, musím uklízet ulice," postěžovala si žena. „Vždyť kuchař je nejhledanější pozice," divil se Kubera. „Ne, když tam přijde Romka," dodala divačka.

Nesourodou diskuzi nakonec uzavřel náměstek ministra financí. „Nezaměstnanost bude tento rok klesat a nová pracovní místa už vznikají," slíbil divákům Pros.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky