Kalousek promluvil o důchodech a vládě

Zrušení druhého pilíře důchodové reformy nebude tak rychlé, jak původně koalice plánovala. Pravicová opozice totiž ve středu ve sněmovně vetovala zrychlené projednávání normy a zamítla zkrácení lhůt pro projednání ve výborech. Proč k tomu došlo prozradil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

reklama

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová už v loňském roce na tiskové konferenci řekla, že ukončení druhého pilíře bylo nutné především kvůli tomu, že odváděl obrovské částky z pilíře prvního. Čím déle by druhý pilíř pokračoval, tím více stamilionů by podle ní bylo vyvedeno z veřejného důchodového účtu.

Vláda se ke zrušení druhého pilíře zavázala v koaliční smlouvě. Proti se ale postavila opoziční TOP 09 či ODS. Podle původního harmonogramu by do března 2016 měli střadatelé dostat oznámení o zrušení fondu od penzijní společnosti a do konce září by jí měli sdělit, jestli chtějí úspory v hotovosti poštou, na účet, nebo převést do třetího pilíře. 

Podle bývelého ministra financí Miroslava Kalouska bylo zavedení druhého pilíře prvním krokem k důchodové reformě, za který nyní vláda nemá náhradu. První pilíř je podle něj dlouhodobě ve schodku a kroky kabinetu prý povedou k tomu, že u penzí převáží princip rovnostářství nad principem zásluhovosti. "Nepřicházíte vůbec s žádným jiným nápadem, jak posílit princip zásluhovosti," uvedl Kalousek na adresu koalice.

"Druhý pilíř byl první krok k reformě důchodového spoření. Umím si představit, že to někdo zruší, když řekne, co místo toho. Ale vláda dělá krok zpět bez jakékoliv náhrady," řekl Kalousek Českému rozhlasu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky