Důchody od roku 2015 mimořádně rostou! O kolik si vy polepšíte?

Pravidla pro valorizaci důchodů se od roku 2015 vracejí k pravidlům, která platila před rokem 2013. Starobní důchod se tedy bude zase zvyšovat o výši inflace a o třetinu růstu reálných mezd. V příštím roce ale dostanou důchodci navíc mimořádně přidáno. Spočítejte si, o kolik vyroste penze vám nebo dědečkovi.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Vláda Petra Nečase při všeobecném šetření prosadila omezení růstu důchodů na tři roky. Nadcházejícím rokem – od 1. ledna 2015, tedy o rok dřív, než se plánovalo – toto omezení končí.

Dočasné omezení znamenalo, že valorizace důchodů byla omezena na třetinu inflace a na třetinu růstu reálných mezd. Od Nového roku tedy důchody znovu porostou o plnou výši inflace a o třetinu růstu reálných mezd. To ovšem není jediný dárek současné vlády penzistům.

Koalice totiž nejen uspíšila návrat původních pravidel pro výpočet starobních penzí, ale navíc také prosadila mimořádné zvýšení starobních důchodů. Toto mimořádné zvýšení platí pouze pro rok 2015 a má důchodcům kompenzovat nízkou valorizaci důchodů z předchozích dvou let. Díky tomuto mimořádnému zvýšení starobní důchody vzrostou o 1,8 procenta, průměrný důchod tedy nabude o 200 korun a zvýší se z částky 11 076 korun na 11 276 korun.

Pokud by k mimořádnému zvýšení starobních důchodů nedošlo, na základě ukazatelů inflace a růstu reálných mezd by průměrný důchod stoupl přibližně o 69 korun.

Jak uvádí tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí, téměř polovině (45 procent) důchodců se starobní důchod zvýší o 151–200 korun. Další skoro třetině důchodců se důchod zvedne o 201–250 korun. Celkové náklady na zvýšení důchodů v roce 2015 mají být sedm miliard korun.

Vypočítejte si zde svůj důchod

Od roku 2016 se potom budou starobní důchody zase zvyšovat jen o inflaci a třetinu růstu mezd.

Valorizace důchodů: Počítejte s námi
V roce 2015 dojde k následujícímu nárůstu starobních důchodů.

Základní výměra bude zvýšena o 60 korun z částky 2340 korun na částku 2400 korun a procentní výměra vzroste o 1,6 procenta.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky