Důchody na 20 let? Hned přišla reakce

Podle nového návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by mohl důchod v České republice trvat 19 až 21 let. Proti tomu se ostře ohradil expremiér Jiří Paroubek, který se ve svém komentáři doslova vysmál předsedovi důchodové komise Martinu Potůčkovi.

Ilustrační fotografie
reklama

"Je v zájmu stability důchodového systému, aby důchodci v budoucnu pobírali starobní důchod v průměru po určitou stanovenou dobu," zdůvodnilo záměr ministerstvo. Důchodový věk by podle resortu měl stanovit tak, aby udržel dobu v penzi konstantní, tedy 19 až 21 let.

Podle šéfa důchodové komise politiků a expertů Martina Potůčka není rozumné zvyšovat věk do nekonečna a lidé by měli mít jistotu, že stát bude situaci průběžně vyhodnocovat. Budoucí penzistky a penzisté by měli mít záruku a perspektivu, že si po odpracované době "budou moci rozumnou dobu důchodu užít", řekl podle ČTK Potůček s tím, že tento čas by měl trvat průměrně 20 let.

Jiří Paroubek se ale domnívá, že cesty do pekel jsou vždy dlážděny dobrými úmysly a ty pan profesor Potůček jistě má. "Ale jak je jeho zvykem, při přípravě jakýchkoli programových dokumentů předbíhá dobu a ekonomické a finanční možnosti státu nejméně o 20, spíše ale tak o 30 let. To je jistě chvályhodné, ale tímto způsobem se pak každý sociálnědemokratický programový dokument stane nesplnitelným. Zejména tehdy, pokud ministr nebo jiný činitel ČSSD zodpovědný za sociální oblast není realista," upozorňuje ve svém komentáři, který obdržel server EuroZprávy.cz.

"Také poslední nápad pána profesora Potůčka, a to, že důchod by měl trvat 19 – 21 let jakoby pocházel z dílny Jaroslava Haška. Bylo by to krásné, kdybychom vzali průměrný věk, odečetli od něho 21 let a do důchodu bychom tak šťastně odcházeli zhruba v 57 letech," dodává expremiér a šéf strany LEV 21.

"Já už bych několik let nemusel pracovat. Sice nevím, kdo by se staral o mou rodinu s pětiletou dcerou, ale to je konečně má věc. Každopádně, jak ctěné publikum jistě samo posoudí, tento krok by nejspíš nevydržely ani státní finance Lucemburska či Monaka, natožpak státní finance ČR. Ale bylo by to krásné..." zasnil se Paroubek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky