Poradkyně Neumannová chce prosadit doživotní renty sportovcům. Politika to zvedlo ze židle

Olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová a členka komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV) obhajuje návrh zákona, podle kterého by olympijští medailisté mohli dostávat doživotní rentu ve výši 20 000 korun měsíčně. To zvedlo ze židle europoslance za KDU-ČSL Tomáše Zdechovského, který se v úvaze, kterou poskytl serveru EuroZprávy.cz, pozastavuje nad "neuvěřitelnou drzostí" Neumannové.

Ilustrační fotografie
reklama

S měsíční doživotní rentou ve výši 20 000 korun pro olympijské medailisty počítá návrh nového zákona o podpoře sportu, který pochází z pera ministerstva školství ve spolupráci s Českým olympijským výborem. Podle předsedy ČOV Jiřího Kejvala by se roční náklady pohybovaly kolem 20 až 25 milionů korun.

Návrh počátkem týdne obhajovala na veřejné rozpravě také olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, která rovněž působí jako členka komise sportovců ČOV. "Je to pro generaci, která neměla možnost se během své sportovní kariéry zajistit na budoucnost," uvedla v úterý slavná olympionička.

Lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského touto zprávou Neumannová "zvedla ze židle." "Neměli bychom se namísto renty spíše bavit o tom, kdy Kateřina Neumannová zaplatí dluhy 399 milionů po mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci?" rozzlobil se europoslanec.

"Namísto toho, abychom slyšeli slova o tom, kdo a kdy splatí dluhy za bujaré večírky a nesmyslně předraženou reklamu šampionátu v Liberci, začala Kateřina Neumannová bojovat za rentu pro úspěšné olympioniky, mezi které mimochodem také patří. Tak nebo tak, udělala Kateřina Neumannová celé rentě medvědí službu," dodal Zdechovský.

"Asi si myslela, že už se zapomnělo na její průšvih s mistrovstvím světa v klasickém lyžování, kam byla dosazena jako prezidentka akce. Poté, co zůstalo téměř 400 milionů dluhů, několik obviněných z podvodů a úvěrových podvodů a další desítky osob podezřelých z porušování pravidel při správě cizího majetku, začala Kateřina Neumannová veřejně tvrdit, že o tom nevěděla. Tak jako nevěděla o výplatě peněz za svou funkci?" pokračuje ve své úvaze lidovec.

Zdechovský nepochybuje o tom, že Kateřina Neumannová určitě odvedla skvělou práci při získání olympijské medaile. "Ale nabízí se ihned otázka, zda podobnou nebo stejnou práci neodvedla matka čtyř či pěti dětí, která si musí vystačit s důchodem tři a půl tisíce měsíčně? A to navzdory tomu, že příspěvek jejich dětí do sociálního a daňového systému, může v budoucnu přesáhnout stonásobek obdrženého důchodu," tvrdí.

"A tak jako se děti postarají o svou maminku, může se mladší generace olympioniků postarat o své předchůdce. Třeba zřízením fondu, kam by každý úspěšný sportovec dobrovolně přispíval. A Kateřina Neumannová může jít všem příkladem," navrhuje poslanec evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky