Důchodový systém: Lidé by měli z II. pilíře dostat zpět minimálně to, co vložili. Nebo...

Druhý pilíř důchodového systému bude zrušen, lidé však o svoje naspořené peníze nepřijdou. Odborná komise představila dva možné termíny ukončení a také způsob, jakým si budou moci klienti penzijních fondů převést své peníze z druhého pilíře.

reklama

„Při rozhodování o způsobu ukončení, jsme vždy v první řadě přihlíželi k tomu, abychom nepoškodili klienty, kteří vložili své peníze do takzvaného druhého pilíře,“ říká Michaela Marksová. „Kloním se k variantě ukončení již v roce 2016,“ upřesnila ministryně práce a sociálních věcí.

Druhou variantou je rok 2017. Lidé se budou také moci rozhodnout, jak s navrácenými penězi z druhého pilíře naloží. Předseda odborné komise Martin Potůček popsal tři možnosti, které budou moci střadatelé využít. Účastníci důchodového spoření budou mít na výběr mezi vyplacením všech prostředků v hotovosti, převodem všech naspořených peněz do takzvaného třetího pilíře, nebo dorovnání peněz zpět do současného průběžného systému (takzvaný první pilíř). Na hladký proces ukončení bude dohlížet Česká národní banka a Česká správa sociálního zabezpečení.

Návrh komise předloží ministryně Michaela Marksová vládě. Odborná komise současně se svým návrhem představila i nové webové stránky www.duchodova-komise.cz, které mají veřejnosti přiblížit její práci a kde lze najít všechny důležité podklady pro její rozhodování.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky