Důchodkyně v šoku, takto přišla o peníze z penze. Co se v Česku děje?

Deník MF Dnes přinesl příběh paní Libuše z Brněnska. která si od 1. ledna 2013 požádala o přerušení výplaty důchodu na tři měsíce. Chtěla si zachovat slevu na dani pro pracující důchodce. Připravila se tak o 37 tisíc korun důchodu, daňová správa jí ale slevu ve výši téměř 25 tisíc korun neuznala.

Ilustrační fotografie
reklama

Důvod je podle deníku vcelku jednoduchý. Výplaty jsou nastavené na měsíce dopředu a lednový důchod jí na účet ještě dorazit stihl. Finanční úřady tak podle MF Dnes „vyzrály" na pracující důchodce, kteří si chtěli zachovat slevu na dani, využili díry v zákoně a pobírání penze přerušili. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) totiž není schopná příkaz k odeslání penze změnit dříve než za dva až tři měsíce.

"Pobíráním důchodu k 1. 1. je třeba rozumět jeho výplatu na období zahrnující i 1. leden daného roku. Na tuto skutečnost nemá vliv případné vzdání se výplaty starobního důchodu na období zahrnující tento den spojené s povinností starobní důchod vrátit," řekla novinám Jitka Ježková z Generálního finančního ředitelství.

„Technologické možnosti ČSSZ v současné době umožňují promítnout všechny změny v oblasti provádění výplat důchodů za dva až tři měsíce po obdržení žádosti o zastavení výplaty důchodu. Vliv má i datum doručení žádosti na ČSSZ, určená splatnost důchodu a doba potřebná ke zpracování," dodala mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Libuše i většina dalších pracujících důchodců o přerušení důchodu podle informací deníku požádali několik dní či týdnů před 1. lednem, podle finanční správy tak důchod za 1. leden „pobírali". S podobným případem se pracující důchodce a daňový poradce Michal Hron obrátil loni v září ke Krajskému soudu v Liberci.

Důchod přerušil na jeden den a tvrdí, že podmínku nepobírání důchodu ze zákona splnil. Soud ale letos v květnu řízení přerušil s tím, že podobnou věcí se v tuto chvíli zabývá ústavní soud. "Rozhodnuto bude pravděpodobně v nejbližších dnech, mohlo by to být i do týdne," řekla MF Dnes Miroslava Sedláčková, mluvčí Ústavního soudu ČR.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky