Přání českých důchodců: Čekali byste toto?

Polovina Čechů si myslí, že se o sebe dokáže postarat sama a 45 procent věří, že se o ně postarají děti. Desetina se chce svěřit do péče specializovaných zařízení. Pouhé jedno procento lidí spoléhá na to, že se o ně ve stáří postará stát. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sodexo, který se uskutečnil v druhé polovině května mezi 300 respondenty.

reklama

A co dominuje přáním tento rok? Čeští senioři opět dokázali, že věk nemá žádný vliv na odvahu a chuť věnovat se svým zájmům a koníčkům. Mezi přáními se objevuje nejen let letadlem, ale třeba i pořízení tkacího stavu, elektrické kolo a dokonce tandemový seskok. Častá jsou také přání, která vyzařují chuť aktivně žít a vychutnat si věci, na které dosud nebyl čas. Mezi taková určitě patří zajištění pomůcek na malování, pořízení fotografického či rybářského vybavení anebo postavení keramické dílny v domově seniorů. Objevují se ale také důkazy, že láska kvete v každém věku – mezi přáními najdeme romantickou projížďku ve dvou a to v kočáře taženém koňmi do místa mládí, či přání, které jakoby vypadlo ze slavné filmové pohádky o Popelce – krásné plesové šaty. 

„Tento rok se nám sešlo 413 přání, což je téměř o 100 přání více, než v minulém roce,“ říká Lucie Miřácká ze společnosti Sodexo a pokračuje: „Není v našich silách splnit všechna přání, ale chceme se pokusit pomoci realizovat alespoň 40 z nich.“ K hodnocení loňské veřejné sbírky Lucie Miřácká říká: „Je to neskutečný pocit pomáhat splnit přání seniorům, protože jde o skupinu, na kterou se bohužel často zapomíná. Proto je pro nás skvělou zprávou, že veřejnost není ke stáří lhostejná a že se v minulém roce ve veřejné sbírce vybralo 436 tis. Kč. Sodexo navíc všechny příspěvky zdvojnásobilo. Pevně věřím, že i tento rok uvidíme spoustu radosti ze splněných snů a přání.“

Minulý rok organizátoři iniciativy obdrželi 327 přání, a to jak od individuálních seniorů, tak od zařízení, která o seniory pečují. Sebrat potřebnou částku se podařilo na 37 z nich a splnění těchto snů nakonec ovlivnilo životy více než 3 000 seniorů. Díky této iniciativě si například pan Bartoloměj mohl zlepšit své jazykové znalosti při studiu v Británii, paní Marie měla možnost vyrazit na vysněnou operu a paní Helena má příležitost zúčastnit se setkání esperantistů. V Senior centru Blansko si zase mohou poměřovat senioři síly na nově vybudovaném hřišti na pétanque, v Penzionu pro seniory v Lošticích si společně klienti vaří v nové kuchyňce a v Domově pro seniory v Podbořanech hladí všechny po duši hudba linoucí se z nového klavíru paní Zdeňky.

A jak na případné přispění? Na speciálních webových stránkách www.plnime-prani-seniorum.cz jsou umístěna všechna přání s fotografií a popiskem. Stačí si vybrat přání a prostřednictvím kreditní karty nebo převodu na bankovní účet vložit příspěvek do sbírky.
Více informací na www.plnime-prani-seniorum.cz.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky