Důchody čeká mimořádné navýšení? Čtěte, co připravuje ministryně Marksová

V pátek 16. května se ministryně práce již poněkolikáté sešla se zástupci Rady seniorů ČR. Na programu jednání byla valorizace penzí, minimální starobní důchody a posílení sociální ochrany osamělých seniorů z nájemních bytů. Na setkání bylo též potvrzeno, že se předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes stane členem odborné komise pro důchodovou reformu.

reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prosadit vyšší důchody od ledna příštího roku. Penze mají v průměru vzrůst o 205 korun. „Tato částka je pro mě naprosté minimum. Uvítala bych významnější nárůst penzí. Více nám bohužel neumožňuje státní rozpočet a ministerstvo financí," řekla na jednání ministryně Marksová. 

Vedení Rady seniorů navrhuje zvýšení o 284 korun. „Reálná kupní síla klesá čtyři roky. Chceme důchodcům tento pokles vykompenzovat," uvedl předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Na jednání bylo potvrzeno, že za Radu seniorů se právě její předseda stane jedním z členů odborné komise pro důchodovou reformu (tzv. Potůčkovy komise). Zástupci Rady na závěr ocenili vstřícnost k jednání. „Ceníme si toho, že ve všech bodech, které jsme měli na programu, došlo mezi námi a paní ministryní k dohodě," uvedl Zdeněk Pernes. „Víc než předchozí vlády budeme jednat s Radou vlády pro seniory a s dalšími organizacemi, které pomáhají důchodcům," přislíbila ministryně.

Chceme plnou valorizaci, zní z ministerstva

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prosadit od ledna 2015 vyšší valorizaci důchodů a tím posílit sociální ochranu seniorů v ČR. Podle metodiky EU je v Česku chudobou ohroženo 605 tisíc starobních důchodců, starobní důchod do 8 000 Kč dostávalo 137 tisíc lidí a 9,5 tisíce lidí pobíralo důchod ve výši životního minima, které je 3 410 Kč.

Průměrná valorizace důchodů od ledna 2014 byla kvůli dřívějšímu zmrazení, které stanovily minulé vlády, pouze symbolická. To chce ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová změnit.

„Senioři si zaslouží za svou celoživotní práci důstojný důchod. Proto chceme důchody plně valorizovat o sto procent nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu růstu reálných mezd. Ovšem vzhledem k téměř nulové inflaci by průměrné navýšení činilo pouze 150 korun. To považuji za nedostatečné, a proto navrhuji mimořádné navýšení důchodů pro rok 2015. Na penze jsme tak vyčlenili navíc celkem pět miliard korun," vysvětlila ministryně Marksová. V praxi to znamená, že by důchody vzrostly v průměru o cca 205 korun. Letošní valorizace činila v průměru 45 korun.

Návrh zákona vychází z Programového prohlášení vlády a Plánu legislativních prací vlády na zbývající část roku 2014. Reaguje na pokles reálné hodnoty důchodů, který nastal zejména v důsledku omezeného zohlednění růstu cen při stanovení výše zvýšení od ledna 2013 a od ledna 2014, a již od ledna 2015 by se měl růst cen opět zohledňovat plně, tj. ve výši sto procent.

MPSV rovněž navrhuje, aby vláda mohla rozhodnout i o vyšší valorizaci, než jakou stanovuje zákon. „Zvyšování penzí v uplynulých dvou letech nestačilo seniorům pokrýt životní náklady. Chudoba hrozí půl milionu důchodců. Především těm osaměle žijícím musí stát podat pomocnou ruku a zajistit důstojné stáří," dodala ministryně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky