Exekutoři školili pražské seniory

Soudní exekutoři školí seniory. Poslední z řady přednášek proběhla v Praze ve spolupráci s neziskovou organizací Život 90. Mgr. Pavel Tintěra z Exekutorského úřadu Rakovník varoval účastníky semináře před neuváženým zadlužováním nebo předváděcími akcemi.

reklama

Přednáška s názvem Fenomén exekuce byla zaměřena na prevenci. „Přítomným jsem se pokusil vysvětlit, jak vzniká dluh a jak mu předejít. Bavili jsme se například o rizicích předváděcích akcí nebo bezbřehého dotování potomků a vnoučat. Spolupráce s Životem 90 si nesmírně vážím a jsem rád, že přijal nabídku na uspořádání přednášky. Zájem a přístup Života 90 byl velmi rychlý, vstřícný a mám dojem, že i upřímný,“ uvedl Mgr. Tintěra. Po semináři následovala diskuse, v níž se starší lidé ptali na konkrétní potíže, které se většinou týkaly finančních potíží členů rodiny. Prostor zbyl i na individuální konzultace s přednášejícím.

Exekutorská komora ČR pravidelně pořádá přednášky pro seniory. Např. 14. listopadu 2013 připravil Exekutorský úřad v Plzni bezplatný seminář pro občanské sdružení Ulice, 11. června 2013 proběhla přednáška pro seniory ve Žďáru nad Sázavou ve spolupráci se vzdělávacím zařízením Fakta, 25. dubna 2013 školili soudní exekutoři pod záštitou organizace Kotec seniory ve Stříbře. Workshopy pořádá Exekutorská komora ČR i v domovech pro seniory. V listopadu 2012 se konala přednáška v brněnském Domově pro seniory Foltýnova a v listopadu 2012 v pražském Domově pro seniory Ďáblice.

Podle posledního průzkumu Exekutorské komory ČR čelí exekuci zhruba 45.000 starobních důchodců. Jde o 2 % z celkového počtu seniorů, jimž je vyplácena starobní penze. Senioři tak tvoří pouze 7,5 % z celkového počtu všech osob, proti nimž soudy nařídily exekuci. Česko má lepší průměr než sousední Slovensko, které s pěti a půl miliony obyvatel hlásí 41.000 důchodců v exekuci.

Od zmiňovaného průzkumu navíc ubylo seniorů v exekuci. Pokles počtu exekucí je zaznamenáván v celém spektru dlužníků a starší lidé nejsou výjimkou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky