Růst důchodů v roce 2015 je nedostatečný, zuří expremiér

Někdejší premiér Jiří Paroubek se ve zprávě serveru EuroZprávy.cz ohrazuje proti navýšení důchodů, která vláda schválila od roku 2015. Podle něj je ve chvíli, kdy ministr financí Babiš získal od ČEZu 10 miliard korun, tak malý růst nedostatečný.

reklama

"Podle rozhodnutí vlády důchody porostou o 205 Kč. Tedy zhruba o famózní 2 %. To vše v situaci, kdy A. Babiš vybrabčil jednorázově ČEZ o 10 miliard a chystá se vybrabčit a zčásti zprivatizovat také státní hmotné rezervy.

V tomto případě se bude jednat o jednorázové příjmy státu v objemu desítek miliard korun. Ani submisivního premiéra, ani poněkud nesmělá média nenapadne se zeptat, na co že ministr financí ty miliardy vlastně použije.

MPSV ještě nedávno tiše hovořilo o kompenzaci pro důchodce za hubená léta pravicových vlád. Zkrátka o kompenzaci neprováděných valorizací v předešlých letech. To by si podle MPSV vyžádalo cca 9 mld. Kč. Stát na to bude mít, ale MPSV již jaksi přešla odvaha.

Snad by se sociální demokraté alespoň A. Babiše mohli zeptat, do jaké černé díry ty desítky miliard, které z jednorázově získaných peněž z majetku státu získá, nasype. Posílení koupěschopnosti důchodců to zjevně nebude," píše Jiří Paroubek, předseda strany LEV 21.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky