Rodiny a důchodci? Tisíce Čechů na pokraji chudoby

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová prosazuje navýšení minimální mzdy nejméně o 500 korun v příštím roce, plánuje rovněž růst penzí a ráda by nezaměstnaným poskytla širší nabídku pracovních míst. Podle Pavla Janečka, kandidáta pro volby do Evropského parlamentu za KSČM, je načase rychle zatáhnout za brzdu narůstající nezaměstnanosti a špatné sociální situaci, neboť na pokraji chudoby se už nyní ocitají tisíce rodin a mnoho dalších občanů již v chudobě žije.

660
reklama

"Ministryně Marksová (ČSSD) se chlubí zvýšením minimální mzdy v příštím roce o 500 Kč. Po dobu stagnace několika let, s výmluvami na špatný stav ekonomiky jako celku, nedocházelo téměř k žádným úpravám ve vztahu k minimální mzdě," píše Janeček na úvod svého zamyšlení, které poskytl serveru EuroZprávy.cz.

Na dotaz našeho serveru, koho viní ze současné neuspokojivé sociální situace, kandidát do eurovoleb dodává: "Samozřejmě především minulé vlády, které naprosto rezignovaly na jakákoliv prorůstová opatření a navíc se rozhodly řešit státní dluh na úkor středně a nízkopříjmové části populace. S minimální mzdou se nehýbalo od roku 2007, nehledě na to, jak se vyvíjela ekonomika a jak rostla cenová hladina (například v souvislosti s neustálým zvyšováním DPH). Co se týče důchodů, tak poslední navýšení byl spíše drzý výsměch důchodcům."

Situace podle Janečka totiž není rozdílná ani u důchodců: "Ani důchodci na tom nebyli a nejsou o mnoho lépe. Přesto však i proti tomuto minimálnímu zvýšení dnes již velmi razantně vystupuje expertka na sociální problematiku z ODS Kohoutová. Naposledy se minimální mzda nepatrně zvýšila za vlády Jiřího Rusnoka, kdy z osmi tisíc stoupla na 8 500 Kč. Snad nejlepším průzkumem, jak na tom občané opravdu jsou, by byl test postavit vládní představitele před hotovou věc a ponechat jim plat 8 500 Kč. Je nutno také předpokládat, že občan žije sám, bez manželky a rodičů. V tom případě se může pouze modlit, aby přežil," pokračuje Janeček ve svém vyjádření.

Zeptali jsme se rovněž, jak hodnotí dosavadní kroky ministryně Tominové v její snaze o zlepšení sociální situace. "Návrhy ministryně práce a sociálních věcí jdou správným směrem a jsou v souladu s programem KSČM. Jinou otázkou ovšem je, nakolik se podaří tyto plány naplnit. ČSSD je totiž ve vládě fakticky v menšině a je zcela závislá na vůli lidovců a především hnutí ANO, které drží klíčové Ministerstvo financí. Obávám se, že oslabená ČSSD nebude schopna tyto priority prosadit," dodává pro EuroZprávy.cz Janeček.

Ve své úvaze dále dodává, že již tak vysoká nezaměstnanost se prohlubuje krachy dalších firem: "Není se co divit, že lidé používají různé společnosti, které jim poskytují půjčky. A tím čím dál víc padají do dluhové pasti, z které už většinou není žádná záchrana. Česká republika nemá peníze, to je dnes zcela běžné konstatování vládních představitelů. Současně však sledujeme stále více a více vyplouvajících privatizačních a dalších projektů, které nás všechny stály miliardy korun. To, že budou jejich iniciátoři odsouzeni, je sice hezké, ale vrátí se do státní pokladny peníze?

Nezaměstnanost hrozící v mnoha krajích České republiky se jen prohlubuje krachy dalších firem, proto by měla paní ministryně velmi rychle zatáhnout za brzdu, protože na kraji chudoby je tisíce rodin a mnoho občanů již v chudobě žije. Každý stát je posuzován především podle toho, jak se dovede postarat o sociálně slabé, postižené a děti. Nechtěl bych se dočkat toho, aby ještě větší procento dětí nemohlo zaplatit obědy ve školních jídelnách a na druhé straně, aby různí vykukové prosperovali na úkor nás všech," píše Pavel Janeček, kandidát pro volby do Evropského parlamentu za KSČM.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky