Důchodci, těšte se. Pokud se sliby budou plnit

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová /ČSSD/ odmítá, aby lidé chodili do důchodu až v 70 letech. Zároveň chce zvýšit důchody o víc, než momentálně vláda slibuje. Hovořila o tom v rozhovoru pro Právo.

660
reklama

Podle momentální právní úpravy se odchod do důchodu bude neustále zvyšovat. Tuto změnu prosadila předchozí pravicová vláda. Marksová si ale myslí, že je to špatně.

"Věk odchodu do penze se musí zastropovat. Nejde jej zvyšovat donekonečna. To, že bychom odcházeli do důchodu v 70 letech, si nedokážu představit," uvedla v rozhovoru. Přesnou hranici ale nesdělila.

Zároveň prohlásila, že bude chtít pro současné důchodce na příští rok sehnat více peněz, než jen avizovaných 200 korun. O tuto částku by se měl od roku 2015 zvednout v průměru každý důchod.

Povedlo se, důchody se zvednou

Důchody porostou od ledna 2015 stejně jako do roku 2012. Návrh ministryně práce Michaely Marksové Tominové (ČSSD) na navrácení původní vyšší valorizace, která platila před úspornými škrty, schválila dnes vláda. Penzistky a penzisté by si navíc mohli přilepšit víc, než uloží zákon. Místo očekávaných zhruba 150 korun by mohli v průměru dostat asi 205 korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s tímto plánem souhlasí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky