Důchody od ledna 2015? Budou vyšší, než se čekalo. Čtěte, o kolik

Důchodci se od příštího roku dočkají vyššího navýšení důchodů, než v roce letošním. Vláda premiéra Sobotky chce splnit svůj slib a poslala tak do připomínkového řízení novelu zákona, která mění podmínky valorizace penzí. Není to však jediná změna, která důchody postihne.

660
reklama

Novelu chce vláda podle informací serveru Týden.cz v parlamentu prosadit ve zrychleném řízení, jinak by se to prý do příštího roku nestihlo schválit. Pokud tento návrh, který předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí, projde parlamentem, měly by důchody od příštího roku opět růst, a to o celou roční inflaci a jednu třetinu růstu reálných mezd.

"Důchody by měly být zvýšeny o 100% nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy. Průměrné zvýšení důchodu by tak mohlo činit okolo 200 Kč. Neboť Nečasova vláda důchody dlouhodobě nezvyšovala, chceme také prosadit zpětné navyšování důchodu za toto období," dodává ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová.

Vláda Petra Nečase za svého působení omezila růst penzí pouze na jednu třetinu roční inflace a třetinu růstu reálných mezd. Počítala totiž s tím, že by při těchto krocích mohl stát ušetřit do roku 2015 zhruba 47,7 miliardy korun.

"Vzhledem k tomu, že pro zvyšování důchodů se zohledňuje růst životních nákladů domácností celkem a v letech 2013 - 2015 jen jeho jedna třetina, nestačí zvyšování důchodů kompenzovat důchodcům vliv růstu cen, takže reálná hodnota důchodů se od roku 2012 stále snižuje," cituje Týden.cz odůvodnění současných kroků ministerstva s tím, že změna přijde státní rozpočet zhruba na tři miliardy korun.

Není to však to jediné, co se na penzích mění. Vláda totiž údajně počítá s tím, že by se v budoucnu penze navýšovaly o mnohem vyšší částku, než je inflace a třetina růstu reálných mezd.

Poroste i minimální mzda

Ministryně by také ráda zvýšila minimální mzdu nejméně na 10 000 korun. "Zvýšení minimální mzdy a boj s černou prací je proto naše hlavní priorita. Po projednání se svazy zaměstnavatelů a odbory budeme postupně zvyšovat minimální mzdu na 10 000 Kč. Zároveň přijme Úřad práce několik stovek nových zaměstnanců, kteří se zaměří právě na boj s prací na černo," představuje své priority Tominová.

Měnit by se měl také systém sociálních dávek, který má za cíl jejich včasné vyplácení, a sleva na sociálním pojištění pro obtížně zaměstnatelné skupiny lidí.

"V současné době připravujeme zákon, který by zavedl slevy na sociálním pojištění pro skupiny lidí, kteří jsou nejvíce ohroženi na trhu práce. Náš návrh počítá se slevou pro zaměstnance nad 50 let, uchazeče o zaměstnání do 25 let (kteří jsou alespoň 12 měsíců v evidenci Úřadu práce ČR) pro osoby na rodičovské dovolené a osoby vracející se z rodičovské dovolené," píše ministryně na stránkách ministerstva.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky