Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci dostali "luxusní" dárek. Podívejte se

Důchodci dostali

Foto: Pixmac

Jak jsme vás již informovali, starobní důchody přiznané před 1. lednem 2014, se zvýší. A na tento dáreček Nečasovy vlády se zaměřila komunistka Vostrá.

Důchodcům se od roku 2014 zvýší důchody. Jenže - průměrně jen o titěrných 45 korun, což je nárůst k pláči. Úředníci se sice dušují, že budou na novou vládu tlačit, aby co nejdříve odklepla další zvýšení důchodů, ale kdoví, jak dlouho se budou poslanci hádat, než se k tomu opravdu rozhoupou?"Bývalá pravicová vláda Petra Nečase stačila ještě nechat pod stromečkem občanům pobírajícím starobní důchod dárek. Dárek však spíše urážlivý. Každý důchodce, který si nechá zasílat starobní důchod rovnou na bankovní účet, dostal do své schránky dopis s oznámením", poukazuje Vostrá na paradoxní skutečnost."S oznámením, že se mu slavnostně zvyšuje od ledna důchod, a to v průměru o 45 korun. Měla jsem možnost mluvit s některými důchodci, kteří si sami kladli otázku jako já, jestli jenom agenda kolem tohoto poštovního oznámení nestojí minimálně stejně jako ono zvýšení. Považuji opravdu za drzost způsob, jakým vláda krátila prostředky na valorizace penzí, kdy zároveň zvyšovala daně na věci základní potřeby. Valorizace důchodů na důstojnou úroveň, která bude reflektovat zdražování v posledních letech, by měla být zásadním úkolem nové vlády. Kvalita státu se určuje i podle toho, jak se dokáže postarat o své staré občany, kteří si zaslouží úctu a důstojné životní podmínky. Proto nyní, již příliš dlouho po volbách, od kterých uběhlo přes dva měsíce, čekáme, co skutečně předvede vláda ČSSD, ANO a lidovců. Představitelé stran by měli co nejrychleji ukončit mocenské půtky ohledně rezortů a začít pracovat, jak slibovali. Některé věci již nesnesou velkého odkladu, neboť je na nich závislých mnoho dalších lidí," končí úvahu Miloslava Vostrá.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy