Důchodkyni stát vzkázal: Nic nedostanete, jste málo postižená

Šestaosmdesátiletá Marie Adámková je upoutaná na invalidní vozík a kvůli špatnému psychickému stavu byla zbavena svéprávnosti. Její opatrovnice, která je sama v invalidním důchodu, přitom nemá nárok na auto, aby stařenku mohla například dovézt k lékaři či na výlet. Znění její diagnózy totiž přesně neodpovídá tomu, které uvádí zákon.

660
reklama

Marie Adámková z Vřesiny na Ostravsku je upoutána na vozíček, sama by chodit už ani o berlích nezvládla. Kvůli silné stařecké demenci byla letos soudně zbavena svéprávnosti. Její snacha Ludmila se o ni už dlouhá léta stará a bere ji jako svoji maminku. "Péče je 24 hodin a tak těžká, že už tady mám půl roku sestru, která mi s tou péči pomáhá," říká Ludmila Adámková.

Ludmila si podala žádost o auto, kterým by mohla stařenku vozit k lékaři i na výlety. Na pracovním úřadě i při odvolacím řízení na ministerstvu práce a sociálních věcí ji to bylo ale zamítnuto, protože podle úředníků paní Marie nesplňuje zákonné podmínky. Nemá prý těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí anebo těžkou nebo hlubokou mentální retardaci.

"Myslím si, i když nejsem lékař, že maminka splňuje obě ty podmínky, vlastně je nechodící. Když je zbavena svéprávnosti, já myslím, že větší mentální retardace nemůže být.," dodává paní Adámková.

Má ale smůlu, stala se obětí paragrafů. "Posuzování zdravotního stavu pro účely zvláštní pomůcky poskytované na pořízení motorového vozidla má jasná pravidla a pokud žadatel o dávku nesplňuje kritéria stanovená v zákoně, nelze mu dávku přiznat," uvedl mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Petr Sulek.

Žena, která je sama v plném invalidním důchodu, tak má ještě poslední možnost, a to přezkumné řízení přímo u ministra.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky