Důchodu se nedočkají. Někteří lidé budou pracovat do konce života

Česká populace stárne a na jednoho pracujíc obyvatele připadá stále více občanů v důchodovém věku. Většina Čechů už si proto uvědomila, že prožít klidné stáří ze starobního důchodu a úspor nebude snadné. Stále více lidí je přesvědčených, že své odchody do důchodů budou muset odložit.

660
reklama

„Ve starším věku pracují a v budoucnu mají v úmyslu pracovat především osoby s vyšším vzděláním, osoby žijící ve městech a lidé pracující v nemanuálních profesích. Roste přitom zájem především o částečné úvazky. Těm však současný trh práce příliš nepřeje,“ říká Ondřej Nývlt z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostní Českého statistického úřadu (ČSÚ). 

Kde se lidé nejčastěji chystají pracovat i v důchodu 

Nejvýraznější nutnost pracovat i po dosažení důchodového věku cítí lidé žijící v hlavním městě. Svůj odchod do důchodu se chystá odložit téměř 80 procent Pražanů. S výrazným odstupem následují lidé ze Středočeského kraje, kde plánuje zůstat v zaměstnání i ve stáři cca 55 procent dotazovaných. Na třetím místě jsou v tomto ohledu lidé z Jihomoravského regionu. Následuje Královéhradecký kraj, Karlovarsko, Plzeňsko, Zlínsko a Ústecko. V těchto krajích předpokládá pozdější odchod do penze více než třetina obyvatel. 

Naopak okamžitý odchod do starobního důchodu hned po dosažení potřebného věku očekávají lidé na Vysočině, Liberecku, Pardubicku, ale také v Jihočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. 

Průzkum ČSÚ dále ukázal, že již nyní plánuje pracovat i po dosažení důchodového věku téměř půlmilionu osob v předdůchodovém věku (42 procent dotázaných). „Převážná většina z respondentů uvedla, že jejich hlavní motivací k práci v důchodovém věku jsou finanční důvody,“ doplnil Ondřej Nývlt. 

Počet pracujících starobních důchodců přitom, i přes zvyšující se věk odchodu do starobního důchodu, pozvolna narůstá již nyní. V první polovině letošního roku pracovalo 145 tisíc starobních důchodců, což představuje 11,5 procenta z celkového počtu 1 262 000 seniorů v důchodovém věku 70 let. 

Výsledky šetření ČSÚ vyplývají z dotazování na vzorku více než 8000 obyvatel z celé České republiky ve věku 50 až 69 let.

Témata: důchodci | práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky