Spoříte si na důchod? Zřejmě zbytečně proděláváte

Na konci loňského roku, tedy před změnou důchodového systému, si mnoho lidí na poslední chvíli pořídilo penzijní připojištění. Dál ho platí, ale už se o něj příliš nezajímají. A to je velká chyba, protože přicházejí o peníze. Ve výsledku možná i velké.

660
reklama

Na "zanedbávání" svých penzijních fondů v rozhovoru ve Snídani s Novou upozornil Petr Syrový, finanční rádce. Klienti pojišťoven podle něj podcenili informační dopisy od pojišťoven a dlouhodobě ukládané peníze jim nevydělávají tolik, jak by mohly. "Na ty změny, které od té doby nastaly, je potřeba víc času, aby to lidé nějak strávili, načerpali a zjistili, co všechno se mění, říká v rozhovoru finanční rádce Petr Syrový.
 
O jaké změny jde?

Jde hlavně o výši státního příspěvku, zavedení předdůchodu a o to, že je možné pro své peníze vybrat nejrůznější investiční strategie.

Jaké jsou ty strategie?
 

Pokud jste uzavřel loni penzijní připojištění, jsou teď vaše peníze v transformovaném fondu. To je fond, který investuje velmi konzervativně, takže tam můžeme čekat jenom velmi slabé výnosy. V současné době je to v řádu desetin procenta, nanejvýš možná kolem procenta. Tohle je strategie, která se typicky doporučuje na velmi krátkou dobu - na rok, na dva, tři, možná čtyři roky. 

Co bych tedy měl udělat?

Pokud chcete spořit delší dobu, doporučuje se strategie, která je přizpůsobená právě tomu delšímu časovému období. Pokud chcete investovat na deset, dvacet, možná třicet let, je zajímavější volit strategie, které mají šanci na větší zhodnocení.

Tlačí mě v tom nějak čas? Je na ty změny nějaký časový limit?

Žádný není. Tohle není věc, kdy bychom museli spěchat a honit termín třeba do konce roku nebo něco takového. Až budete mít dostatek informací, až se zorientujete v nabídce, tak se rozhodnete pro strategii, která je pro vaše peníze nejlepší.

Jaký je dnes nejvyšší státní příspěvek a jak ho docílit?

Dříve platilo, že nejvyšší státní příspěvek byl 500 korun měsíčně k vašemu vkladu. Teď se ten limit zvedá a pro nejvyšší státní příspěvek je třeba platit tisícovku měsíčně. Pak je nejvyšší státní příspěvek 230 korun měsíčně. Můžete si platit i více, ale vyšší příspěvek už nedostanete. Všechno, co zaplatíte nad tu tisícovku si ale zase můžete odečíst z daní.

A penzijní společnosti a pojišťovny nemají povinnost kontaktovat klienty s těmito informacemi?

Klienti dostávali dopisy o tom, že se něco mění v penzijním připojištění, někdy v prvním čtvrtletí. Je ale otázka, jestli tomu všichni věnovali pozornost. Doporučujeme tedy lidem podívat se jaké jsou strategie fondů, podívat se na internet, popřemýšlet a zvolit to, co je pro jejich peníze nejzajímavější.
 

Je to věc, která spěchá?

Ne, nespěchá. Nemusíme to řešit akutně, ale čím později to budeme řešit, tím více se možná šidíme o nějaké výnosy. V těch transformovaných fondech jsou totiž výnosy velmi nízké. V těch dynamičtějších strategiích můžeme čekat výnosy vyšší.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky