Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodkyně promluvila o penzi. A bylo zle

Důchodkyně promluvila o penzi. A bylo zle

Foto: Pixmac

V současné době může člověk nabývat dojmu, že odchod do důchodu znamená utrpení, strádání a problémy. Server EuroZprávy.cz ale narazil na sedmasedmdesátiletou seniorku, která si důchod užívá. Paní BB (nepřála si zveřejnit své jméno) se teď o svůj příběh s námi podělila.

"Byla jsem telefonistkou na pobočkové ústředně ve fabrice. Mzdu před odchodem do důchodu jsem měla 700,- měsíčně. Přičemž v invalidním důchodě (nevidomým z mládí) jsem od sedmdesátých let," sdělila v úvodu paní BB.

Její dnešní důchod teď činí přibližně 10 tisíc korun. Je tvořen jak starobním, tak vdovským důchodem. K tomu ještě dostává příspěvek na péči kvůli svému zrakovému postižení. Dnes je tak spokojená. Jak sama říká i proto, že celý život pracovala a poctivě odváděla daně.

A jak je na tom s výdaji? Jelikož žije ve státním bytě, zaplatí za něj něco přes 6 tisíc korun. Senioři se také potýkají s častými návštěvami lékáren. Ani paní BB není výjimkou. Kolik za léky vydá? "Napište prostě, že hodně. Účty z lékárny si neschovávám, ale je to hodně."

Zároveň paní BB žije plnohodnotným životem, schází se s přáteli, o víkendech jezdí se synem a jeho rodinou na chalupu a dvakrát do roka si dopřává rekondiční pobyty.

Podle paní BB ale tento život není žádný luxus pro vyvolené. Může si ho dovolit každý. "Každý má svůj mozek, aby si spočítal, že v důchodu bude něco potřebovat," řekla. Důvod proč někdo nemá v důchodu peníze, je tak jednoduchý. "Protože si sami v produktivním věku nešetřili!" řekla rázně.

V poslední době také začala využívat podílové fondy a jiné formy spoření, které jí obhospodařují její syn a vnučka.

Na konci jsme se nemohli nezeptat, jak to má s politickými názory. Sama žádné straně nefandí a toto téma jí doslova nadzvedlo mandle: "Nemám zájem se na toto téma bavit. Slova, které bych ráda použila, bych zde raději neuváděla!"

Přesto nám ale řekla, koho v politice rozhodně ráda nemá. "Politik? – no ten...Kanička. Teda Kalousek!" řekla po chvíli přemýšlení. Stranou, kterou nemá v oblibě, pak ale není TOP09, ale ODS.

Děkujeme vnučce paní BB Lence, která nám s tímto příběhem velmi pomohla.

 

Po zveřejnění článku na serveru EuroZprávy.cz byla paní BB  a redakce velice rychle odsouzena. Vybíráme některé příspěvky z diskuze.

25.09.2013 09:39 osoba - "o víkendech jezdí se synem a jeho rodinou...

chalupu"chudáci, mít o víkendech ve svým jediným volnu babu tchyni podle článku dost jedovou, kdy by se radši scházeli s vrstevníkama,,, asi tam bude ještě nějáký háček, třeba mají ošetřovatelský příspěvek, ztp parkovací kartu, chalupa je její a oni dříve celý život jezdili na víkendy k ní, takže symbiosa. někdo taky chodí každý víkend k domině a taky většina nevíme důvod.

25.09.2013 08:34 filip - Tento článek jen potvrzuje to že tato paní trpí

stařeckými nemocemi , ztrátou paměti a zdravého uvažování a počínaní .Tito lidé jsou lehce zmanipulování a ochotně í od paní redaktorky koupí kdejaký šmejd který jí nabídnou a to za příslib že budou v medíích .Je to využívání starých lidí duchodcu kteří i za chvílí slávy jsou ochotní říkát ne to co by chtěli ale to co se od ních očekává .I nás tak jako redaktorku překvapuje kam až duchodci jsou ochotní pro korunu zajít jen aby si mohli přilepšít .24.09.2013 22:23 Eva Ol. - Tak ta vaše imaginární důchodkyně asi žije z vody! Pokud dá 6000 Kč za bydlení, cca 1 - 2 tisíce za léky a "regulační" poplatky, měsíčně odloží tisícovku na dva rekondiční pobyty za rok a občas vyráží na kafčo s kámoškami, pak jí buď mladí nosí jídlo, nebo se živí suchým chlebem a čajem! Nesmysl, kterému lze těžko uvěřit. A pokud je skutečná, proč se stydí zveřejnit své nacionále?!05 Bojí se, že by ji jiní důchodci utloukli argumenty?! Úspory? Z čeho by je měly osamělé ženské, kterým chlap odešel za jinou, jež sice vychovaly děti a měly se co otáčet, ale žádný vdovský mít nikdy nebudou a starobní budou mít nižší, protože při péči o děti nemohly přivydělávat? S takovými články běžte do háje!!!

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy