Důchodcům stát zdaní penzi

Pokud jste si mysleli, že odchodem do penze se zbavíte i povinnosti danit příjem, tedy důchod, jste na velkém omylu. Penze se zdaňuje! Novinku totiž zavedla bývalá vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

660
reklama

Nepříjemná povinnost platí pro všechny pracující důchodce, kteří si dobře vydělávají, nebo podnikají nebo jsou samostatně výdělečně činnými osobami (OSVČ), ale i ti, kteří se odstěhovali na chalupu a svůj byt či jiné nemovitosti pronajímají. Důchod se ovšem daní i těm, kteří si sice nepřivydělávají, ale pobírají vyšší penzi.

Pracující důchodci, kteří si vydělají za rok více než 840 tisíc korun, musí zdanit nejen svůj výdělek, ale také i svůj celoroční důchod. Pokud důchodce pobírá měsíční penzi ve výši 10.500 korun, přitom pracuje a nadstandardně si vydělá, tak z ročního důchodu odvede státu 18 900 koruna (15 procent).

Danit musejí ovšem i penzisté, kteří podnikají, jsou OSVČ, nebo pronajímají nějakou svou nemovitost. Jsou na tom ovšem o něco lépe než pracující důchodci. Ti, co jsou v zaměstnání tak se jim do ročního limitu 840 tisíc korun počítá celá hrubá mzda, u OSVČ a pronajímatelů jen dílčí základy daně, to je příjmy snížené o výdaje.

U důchodců, kteří si nepřivydělávají, jsou důchody osvobozeny od daně do roční částky 288 tisíc korun (24 tisíc korun měsíčně). Do této sumy se započítává případný důchod pozůstalostní vyplácený souběžně s důchodem starobním či invalidním.

Pokud roční částka – 288 tisíc korun přesáhne, tak zdanění podléhá to, co tuto sumu přesahuje.

Zdanění nikdy nepodléhají příplatky nebo příspěvky k důchodu (odškodňovací dávka) ani příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách.

Témata: důchodci | daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky