Důchody budou na úrovni chudoby! varuje institut

Chudoba ohrožuje v budoucnosti téměř polovinu pracujících na Slovensku, informuje o stavu Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív.

660
reklama

"Slovensko má nejnižší výdaje na sociální péči. Proto můžeme deklarovat, že úloha státu, starat se o lidi je na Slovensku velmi nízká, a proto bude potřebné tyto výdaje zvyšovat," prohlásil na tiskové konferenci odborník institutu Martin Halás. Důvodem, proč většině Slováků na důchod hrozí chudoba, je také nízká mzda.

"Nízké mzdy jsou generátorem chudoby do budoucnosti. Ohrožených je až 49,62 % pracujících do 700 eur měsíčně. S příjmem pod 700 eur je v současnosti 605.000 žen a 542.000 mužů. Všem těmto pracujícím po odchodě do důchodu bude při současném poměru 46 % mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem v národním hospodářství vyplácený důchod pod 325 eur, to znamená pod hranicí chudoby," vypočítal institut.

Institut považuje za jedno z hlavních řešení navýšení minimální mzdy, která by měla dosahovat 60% hodnoty průměrné mzdy v národním hospodářství. Taková mzda by představovala hodnotu 483 eur namísto dnešních 327,20 eura. Také by stát měl usilovat o zavedení minimálního důchodu. Nárok by na něj měl každý občan po odpracování 35 roků.

Čeští důchodci na tom nejsou o moc líp

Naprostá většina důchodců musí vystačit se zhruba 6500 korunami na měsíc. I to je ale pro některé nesplnitelná představa. Přes 32 tisíc penzistů nedostává ani celé tři tisíce korun!

"Je to k pláči! Dřel jsem celý život, a teď mám pár korun!" Přesně to si pomyslí leckterý důchodce.

Naprostá většina jich musí vystačit s penzí zhruba do 6500 korun. I to je ale pro některé nesplnitelná představa. Přes 32 tisíc lidí nedostává na měsíc ani celé tři tisíce korun! Je to neuvěřitelné, ale existují i důchody snů.

Podle statistiky z 1. poloviny letošního roku vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení i penze kolem 30 tisíc korun měsíčně! Víc než 25 000 korun dostávalo letos v celé republice jen sedm lidí. Jak velký plat museli mít, když ještě pracovali?! To je podle odborníků těžké určit. Záleží i na tom, kdy do penze odešli.

"Vypočítávání důchodů je velmi složité. Závisí na všeobecném vyměřovacím základu a jeho přepočítávacím koeficientu. To stanovuje vláda vždy na každý rok nově," řekla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Mikešová.

Bezpochyby ale museli měsíčně pobírat mnoho desítek tisíc korun. Nejvyšším důchodem v zemi je omračující suma. Přesahuje 30 000 korun měsíčně! Podle statistiky z poloviny letošního roku ho dostává jediný člověk! Kdo to je? Úřady odmítají takovou informaci poskytnout. Bohatý důchodce tak překonal i exprezidenta Václava Havla, kerý sice pobírá rentu 100 tisíc, ale jeho důchod činí "jen" něco kolem 22 tisíc korun. Nejčastěji vyplácí úřad důchody ve výši 7000 až 7199 korun. Existují ale důchody podstatně nižší. Neuvěřitelných 32 326 osob musí měsíčně vyjít s "almužnou" nepřesahující ostudných 2999 korun! Je to asi 1,7 procenta všech starobních důchodců. Přibližně polovina z 1 904 721 seniorů, přesně 935 792 osob, dostává šest a půl tisíce korun. Průměrný plný starobní důchod byl loni 6221 korun.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky