Proč nemají důchodci na bydlení?

Velký počet důchodců žijících v podnájmu prakticky ani nemá na jeho placení, na dávky na bydlení však zároveň nedosáhnou, nebo jim nestačí. Na svém pátečním tiskovém brífinku to uvedla Rada seniorů, která zároveň apeluje na rychlé přijetí zákona o sociálním bydlení.

660
reklama

"Český stát dovedl seniory do takové situace, že po odpracovaných čtyřiceti letech jim nestačí důchod na to, aby si zaplatili slušné bydlení. Je to exces v celé Evropě," uvedl šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes. Podle jeho slov stát s řešením "zaspal minimálně o tři roky".

Rada seniorů současně přednesla vlastní návrhy řešení spolu s kritikou vlády za to, že zákon o sociálním bydlení dosud nepředložila. Kromě urychleného přijetí zákona o sociálním bydlení mezi ně patří zvýšení příspěvků na bydlení podle skutečných nákladů za byt. V Brně, Praze a dalších velkých městech by se měly navíc lišit podle toho, v jaké části se bydlení nachází a kolik tam běžně stojí. Osamělým seniorům by úřady práce měly vyplácet dávku mimořádné okamžité pomoci, která by jim pomohla udržet si nájemní byt. Rada chce také novelu o pomoci v hmotné nouzi, aby na doplatek na bydlení dosáhli i důchodci. Sama pak žádá o dotace na to, aby mohla seniorům bezplatně poskytovat bytové poradenství.

Vlastní návrhy norem chystá podle místopředsedy sociálních demokratů Zdeňka Škromacha také ČSSD. Je přesvědčený, že by pod sebou sociální bydlení mělo mít jedno ministerstvo. Jeho strana připravuje vlastní návrh zákona. Podle něj by obce měly sociální byty zajistit, stát by jim měl na výstavbu a provoz přispět, dodal Škromach.

Témata: důchodci | důchody | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky