Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravidla penzijního připojištění se mění. Jak?

Pravidla penzijního připojištění se mění. Jak?

Foto: DataLife

Zájem Čechů o uzavření důchodového připojištění vzrostl v listopadu proti průměru z předcházejících letošních měsíců jedenáctkrát. Lidé využili poslední možnosti uzavřít penzijní připojištění za výhodnějších podmínek, uvedla v pondělí společnost Rentia, divize AWD ČR.

Zájem klientů o uzavření penzijního připojištění se začal zvyšovat již od srpna. Přesto výsledné statistiky ukazují, že lidé nechali podpisy smluv důchodového připojištění na poslední chvíli, když poptávka vrcholila až v listopadu. Při srovnání s listopadem roku 2011 se jedná o více než pětadvacetinásobné nárůst počtu uzavřených smluv.

"Lidé, kteří stihli uzavřít penzijní připojištění do 30. listopadu, si uchovají i v příštích letech některé zajímavé výhody. Mezi ty patří například povinnost fondů vykazovat kladné zhodnocení. Že si tyto výhody lidé uvědomili, bylo důvodem enormního zájmu o uzavření smlouvy do stanoveného termínu," uvedl Kamil Durčák, produktový manažer společnosti Rentia, divize AWD ČR.

Od ledna 2013 se systém spoření na důchod výrazně změní. Dosavadní penzijní fondy se včlení do takzvaného třetího pilíře důchodového systému a nově uzavírané smlouvy budou mít již jiné podmínky. Lidé budou volit mezi několika investičními strategiemi a změní se také podmínky pro výplatu některých dávek. V souvislosti s tím například již nebude možné využít výsluhovou penzi, na kterou byl v případě původních smluv nárok již po 15 letech spoření.

"Od 1. prosince již smlouvy podle starých podmínek uzavírat nelze. Rozhodně to však neznamená, že nový důchodový systém neskýtá zajímavé možnosti zabezpečení na penzi. Poskytuje naopak vyšší variabilitu v možnosti hospodaření s uloženými financemi," zakončil specialista oddělení produktového managementu Rentia Jan Macek.

Témata:  důchodci penzijní připojištění

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy